Rozhodnite o vašej budúcnosti! Poradíme vám s výberom vysokej školy

Výber školy ovplyvní vaše budúce povolanie.Výber školy ovplyvní vaše budúce povolanie. Zdroj: thinkstock.com

V prvých mesiacoch nového roka sa u väčšiny slovenských fakúlt uzatvára termín podania prihlášok. Výberom vysokej školy dokáže mladý človek ovplyvniť svoj osud, miesto štúdia, ako aj budúce krásne spomienky na vysokoškolské časy v danom kúte Slovenska. A nielen to! Výberom vysokej školy sa dá ovplyvniť budúci príjem a uplatnenie na trhu práce. Ako?

Do konca februára bolo možné poslať prihlášky na 31 fakúlt, ak ste to nestihli, nezúfajte. V marci má termín na zaslanie prihlášky ďalších 54 fakúlt a univerzít na Slovensku. Kompletný zoznam je zverejnený na stránkach Ústavu informácií a prognóz školstva. Ak ešte stále váhate, na akú vysokú školu si podať prihlášku, pomôžeme vám pri rozhodovaní spolu s personalistami spoločnosti Grafton Recruitment.

Personalisti sa počas svojej praxe stretávajú s absolventmi, ktorí si často ťažko hľadajú prácu. Jedným z dôvodov je, že mladí ľudia veľakrát nevedia, čo chcú a blúdia vo svojom svete nesplnených očakávaní. Svoj životopis posielajú všade, kde sa dá. Keby ste sa ich opýtali, ktoré spoločnosti oslovili, pravdepodobne by si nespomenuli na všetky.

Ako sa dá tento scenár zmeniť?

Možno to znie ako klišé, ale každý by si mal vo svojom živote pred kľúčovým rozhodnutím sadnúť, zobrať papier, pero a zamyslieť sa nad tým, čo v živote chce. Je dôležité napísať si len to, čo je podstatné a s čím sa stotožňuje.

Položte si tieto otázky:

  1. Čo chcem robiť?
    Pri prvej otázke môžu nastať dve situácie. Buď presne viete, čo chcete alebo aspoň dokážete vymenovať 10 vhodných povolaní.
  2. Na ktorú školu si podám prihlášku?
    Ak neviete odpovedať na túto otázku, položte si ďalšie doplňujúce otázky.
  3. Čo zatiaľ viem?
  4. Na čo mám vlohy?
  5. Čo ma baví alebo čo absolútne neviem, nebaví ma a musím to vylúčiť?

Hra na detektíva

Ak ste v situácii, kedy ste na papier napísali nekonečný stĺpec povolaní a k nim zoznam  vysokých škôl, v rozhodovaní by mali zavážiť ďalšie informácie ako napríklad:

  • rebríček najlepšie platených miest na Slovensku
  • informácie o zamestnávateľoch vo vašom meste
  • kariérna cesta iných ľudí vo vašom okolí

Po bádaní a hľadaní odpovedí na tieto kľúčové otázky, by ste sa mali utvrdiť v tom, či vám vysoké školy a univerzity, o ktorých uvažujete ako o favoritoch, dokážu naplniť vaše ciele. Pozerajte sa na svoju budúcnosť cez benefity, ktoré vie daná škola poskytnúť nad rámec výučby.

„Kredibilitu vysokoškolského štúdia zvyšuje možnosť študovať na škole, ktorá má partnerstvá s inými univerzitami v zahraničí a umožňuje študentom vycestovať  prostredníctvom programu ERAZMUS či SAIA, alebo má špičkové vybavenie, ktoré študentom umožní pracovať na zaujímavých projektoch už počas štúdia,“ hovorí Ivana Kubašková, marketing manager Grafton Recruitment Slovakia.

Ak ste zistili, že sú veci, ktoré je potrebné doštudovať, neváhajte a urobte tak čím skôr. Nech už ide o čokoľvek, doučte sa to pred tým ako pôjdete na prijímací pohovor. Ak ste náhodou nestihli termín prijímacích pohovorov, máte šancu o rok. Nie je hanba dať si rok pauzu a vycestovať napríklad do zahraničia a okrem doštudovania jazyka získať aj nejaké pracovné skúsenosti, či venovať rok len príprave na školu, ktorú ste si vysnívali.

Pracovať sa dá aj bez vysokej školy

Vysoká škola nie je ešte zárukou dobre platenej práce. Nie všetky administratívne práce si vyžadujú vysokoškolské vzdelanie. Nie nadarmo sa hovorí, že remeslo má zlaté dno. Ak vás nebaví drať školské lavice, začnite zbierať pracovné skúsenosti v odbore, ktorý ste vyštudovali, pretože zručných a šikovných odborníkov je stále menej a menej. Ak si chcete nájsť prácu hneď po strednej škole, tak si začnite budovať prax a oslovte spoločnosti napríklad s prosbou o bezplatnú stáž, počas ktorej získate nové skúsenosti.

Wish list

Ak ste zodpovedali všetky predošlé otázky, už by ste mali tušiť, čo hľadáte. Teraz je čas urobiť si tzv. WISH LIST (zoznam prianí), ktorý bude obsahovať doučovania, zoznam preferovaných vysokých škôl, v ktorých by ste chceli študovať, prípadne spoločnosti, kde by ste chceli začať svoju prax, vrátane kurzov, ktoré potrebujete na to, aby ste boli neskôr u zamestnávateľa atraktívnejší.

„Už popri škole sa môžete posúvať ďalej a získať prax počas štúdia. Po ukončení štúdia môžete získať dobre platené zamestnanie,“ radí Ivana Kubašková.

Barlička, s ktorou sa to dá zvládnuť ľahšie

Poslednou úlohou, ktorá vám v plnení vašich prianí veľmi pomôže, je porozprávať sa s rodičmi. Prediskutujte s nimi svoje vízie, povedzte im o svojich plánoch a tiež poplatkoch, ktoré vysokoškolské štúdium so sebou prináša. V období, keď sa vám nebude dariť, vás radi podporia, aby ste sa opäť namotivovali a bojovali s problémami.

Ak je peňaženka vašich rodičov limitovaná, jednou z možností je aj sociálne štipendium, alebo prospechové štipendium. Výšku a podmienky ich získania nájdete na stránkach vysokých škôl.

„Tí, ktorí chcú získať pracovné skúsenosti už počas štúdia, by mali pozerať aj na to, kde sa ich škola nachádza. Platí, že čím väčšie mesto, tým viac pracovných príležitostí aj pre študentov,“ hovorí Kubašková z Grafton Recruitment Slovakia.

Pozrite si pracovné ponuky spoločnosti Grafton Recruitment, ktoré sú vhodné aj pre absolventov.

Viac o téme: Výber Študent Študenti Vysoká škola Prihlášky Prihláška
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Zdroj: Grafton Recruitment

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy