Absolventská prax: Si lepší ako konkurencia?

Študenti môžu prax nadobudnúť aj počas absolventskej praxe počas školy v spoločnosti METRO Cash & Carry SR.Študenti môžu prax nadobudnúť aj počas absolventskej praxe počas školy v spoločnosti METRO Cash & Carry SR. Zdroj: red.

Spoločnosť METRO Cash & Carry SR ponúka príležitosť študentom a absolventom odborných škôl, ktorí majú záujem získať praktické skúsenosti, doplniť získané vedomosti a rozšíriť svoje schopnosti vo veľkoobchodom reťazci.

Uplatniť sa na trhu práce presýtenom ľuďmi s univerzitným vzdelaním je dnes pre absolventov stredných odborných škôl často problém. Požiadavky na vedomosti a schopnosti uchádzačov o prácu sa totiž neustále zvyšujú.

Každý študent by si mal ešte pred začatím štúdia položiť otázku, čo ho baví a čo by počas celého svojho produktívneho života chcel robiť, čiže akej profesii sa venovať. Okrem správneho výberu školy je tomuto rozhodnutiu v dnešnej dobe potrebné prispôsobiť aj získavanie pracovných skúsenosti v danej oblasti už počas štúdia. Tie je možné nadobudnúť prostredníctvom odbornej praxe, brigád, aktívnou účasťou na školských projektoch alebo po štúdiu aj absolventskou praxou.

„V METRO Cash & Carry si uvedomujeme, že úspech našej spoločnosti tvoria hlavne ľudia, pretože kvalita našich služieb závisí najmä od kvality ľudských zdrojov. V tomto zmysle je aj našou snahou hľadať šikovných ľudí a dávať im príležitosť ďalej rásť a rozvíjať sa spolu s nami,“ hovorí personalistka METRO Andrea Ballová.

Z tohto dôvodu spolupracuje pobočka METRO Košice s miestnym Úradom práce v oblasti aktívneho vyhľadávania kvalifikovaných uchádzačov na pracovné miesta ako sú asistent predaja, recepčná, zákaznícky poradca, vodič, asistent prípravy tovaru na rozvoz, ale aj manažér predajného oddelenia.

Od roku 2010 prijalo METRO Košice práve cez absolventskú prax aj 40 absolventov škôl do trvalého pracovného pomeru na dobu neurčitú. Ide o zaujímavú príležitosť pre absolventov škôl ako získať alebo prehĺbiť svoje odborné zručnosti a praktické vedomosti, ktoré im rozšíria ich možnosti uplatnenia sa na trhu práce.

„Výhodou je, že absolvent má možnosť oboznámiť sa s reálnym fungovaním veľkoobchodu. Získava nielen skúsenosti a pracovné návyky, ale hlavne šancu zamestnať sa. Výhodou pre spoločnosť je, že personalista má v prípade uvoľnenia pracovného miesta možnosť prijať už zaučeného človeka, ktorý pozná pracovné prostredie a vie, čo sa od neho bude očakávať,“ vysvetľuje obojstranne výhodnú spoluprácu Ballová.

Cvičná firma na škole

Okrem ponuky absolventskej praxe METRO úzko spolupracuje s Obchodnou akadémiu na Watsonovej ulici v Košiciach, kde podporuje vzdelávanie žiakov prostredníctvom predmetu

„Cvičná firma“. Ide o simuláciu reálnej firmy v školských podmienkach, kde si žiaci osvojujú zručnosti a činností, ktoré sú potrebné pri zakladaní a riadení podniku. Účasťou na projekte sa lepšie pripravujú na vstup do reálneho pracovného života po ukončení štúdia a učia sa riešiť problémy, ktorým skutočné firmy čelia. Žiaci tu majú príležitosť vyskúšať si získané poznatky v reálnej spoločnosti, či už pri komunikácii zo zákazníkom alebo pri marketingových aktivitách. Zúčastňujú sa tiež medzinárodných veľtrhov, kde svoju cvičnú firmu prezentujú v slovenskom, ale aj anglickom jazyku.

S odbornými školami však METRO spolupracuje aj v iných mestách. V Nitre je to napríklad Stredná odborná škola potravinárska, z ktorej každoročne 40 študentov absolvuje žiacku prax na prevádzke veľkoobchodu. Prax je doplnená aj o zaujímavé produktové školenia, exkurzie a podobne.Za Nitrou a Košicami nezaostávajú ani ostatné predajne, ktoré kombinujú exkurzie s rôznymi formami podpory mladých a ambicióznych študentov.

„Za zmienku stojí naša spolupráca s Ekonomickou fakultou UK. Práve študentom tejto vysokej školy dávame pravidelne príležitosť získať prax na centrále spoločnosti, kde sa okrem iného učia i moderným trendom v oblasti obchodu. Zaujímavou spoluprácou je tiež medzinárodná stáž študentov z Ostravy, ktorých po vynikajúcich skúsenostiach privítame aj tento rok - tentoraz však už rovno v 3 turnusoch,“ hovorí Andrea Ballová.

Získaj prax už teraz!

Ak sa nebojíte zmien, máte chuť učiť sa nové veci a radi komunikujete, určite už počas štúdia  rozmýšľajte, ako zaujať svojho budúceho zamestnávateľa. Položkou v životopise, ktorá vás odlíši od konkurencie, môže byť aj absolventská prax v METRO– v prípade záujmu o viac informácií napíšte o sebe na ahr24@metro.sk.

Aktuálne pracovné pozície spoločnosti METRO nájdete na pracovnom portáli.

 

Viac o téme: Metro Študent Brigáda Prax Študentka PR článok Absoleventská prax
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: PR článok, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy