10 najlepších univerzít sveta. Slovensko v rebríčku chýba!

Harvard je jednotkou medzi univerzitami na svete.Harvard je jednotkou medzi univerzitami na svete. Zdroj: thinkstock.com

Prvenstvo najlepších univerzít sveta 2014 si už niekoľko rokov po sebe drží Harvardská univerzita, ktorej na „päty“ siaha Stanford. V prvej desiatke vedú americké univerzity, slovenské by ste v rebríčku márne hľadali.

Ázijské univerzity pomaly doháňajú tie západné. Nasvedčujú tomu najnovšie výsledky inštitúcie Academic Ranking of World Universities, ktorá zostavila rebríček top univerzít sveta. Šanghajský rebríček každoročne vypracovávajú od roku 2003. Kritici mu však vyčítajú, že hodnotí viac vysoké školy orientujúce sa na  vedu a výskum, na základe ich vedeckej činnosti.

Medzi rozhodovacie kritéria patrí:

  • počet študentov a profesorov, ktorí získali prestížne ocenenia a Nobelovu cenu
  • počet citácií, ktoré boli publikované od výskumných pracovníkov
  • počet publikovaných článkov v časopisoch Nature a Science
  • počet článkov indexovaných v Thomson Reuters Science Citation Index Expanded a v Social Sciences Citation Index

Viaceré krajiny „nalievajú“ miliardy do rozpočtov vysokých škôl. Financie tak putujú hlavne do vzdelávania a výskumu a to platí aj o krajinách s najlepšími univerzitami sveta. Vedia, že takýmto spôsobom prispievajú k lepšej ekonomike a uplatneniu vysokoškolákov na trhu práce. V rebríčku však nenájdete ani jednu slovenskú univerzitu. Naše verejné výdavky na vzdelanie a výskum sú okolo 0,7 percent HDP, čím sa môžeme porovnávať s krajinou, ako je Čile.

Pozíciu v rebríčku najlepších univerzít sveta si zlepšila Čína, ktorá má v zozname až 32 univerzít. Ich počet stúpol proti minulému roku o päť univerzít. Napriek lepšiemu číslu sa však neumiestnili v prvej stovke. Prestížne univerzity ako Peking, Tsinghua a Shangai Jiao Tong sa umiestnili v rozmedzí od miesta 100 - 150. Paradoxom však je, že univerzity z východnej a juhovýchodnej Ázie majú v rebríčku 500 univerzít sveta iba o jedno zastúpenie viac oproti minulému roku (77 univerzít). USA majú v rebríčku až  146 univerzít, Veľká Británia 38 univerzít, Japonsko 19, Severná Kórea 10 a Taiwan 7 univerzít.

Poradie prvej desiatky najlepších univerzít sveta sa však veľmi nelíši od predchádzajúceho roku. Dvanásty rok po sebe „vládne“ rebríčku Harvardská univerzita, Stanford je tradične na druhom mieste a Massachusettský technologický inštitút si zlepšil pozíciu o jedno miest a uzatvára trojicu TOP 500 univerzít sveta.

10 najlepších univerzít sveta:

  1. Harvard (USA)
  2. Stanford (USA)
  3. Massachusettský technologický inštitút (USA)
  4. Kalifornská univerzita – Berkeley (USA)
  5. Cambridge (UK)
  6. Princeton (USA)
  7. Kalifornský technologický inštitút (USA)
  8. Kolumbijská univerzita (USA)
  9. Oxford (UK)
  10. Univerzita v Yale (USA)
Viac o téme: Univerzita Rebríček Stanford Oxford Harvard Univerzity Najlepšie univerzity
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: Shanghairanking.com, Foto: Thinkstock.com, Timeshighereducation.co.uk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy