Stredoškoláci aj vysokoškoláci na jednej lodi. Posúva sa hranica zárobku brigádnikov

Študentom - brigádnikom sa majú zvýšiť odvodové úľavy.Študentom - brigádnikom sa majú zvýšiť odvodové úľavy. Zdroj: thinkstock.com

Výška hranice, od ktorej študenti nebudú musieť platiť odvody sa pre študentov stredných aj vysokých škôl zjednocuje. Od budúceho roka nebude zárobok do 200 eur doliehať zdaneniu.

Študentom, ktorí pracujú na dohodu o brigádnickej práci, by sa od budúceho roka mala zvýšiť hranica zárobku, do ktorej nebudú platiť odvody, a to na jednotnú sumu 200 eur. Informoval o tom minister práce Ján Richter (Smer-SD) po skončení rokovania so zástupcami Študentských rád vysokých a stredných škôl.

"Podrobne sme vysvetlili zvýšenie limitu pri brigádnickej práci študentov z terajších 159 eur na 200 eur. Som presvedčený, že táto informácia bola uvítaná. Pochopili sme, že časť študentov je bytostne odkázaná na tieto prostriedky, aby vôbec mohli študovať," uviedol na tlačovej konferencii Richter s tým, že po novom by nemali existovať dve kategórie študentov, pri ktorých sú stanovené mzdové limity.

"Zhodli sme sa na tom, že tých 200 eur bude hranica pre všetkých študentov, teda pre stredoškolákov aj vysokoškolákov," doplnil Richter.

V súčasnosti totiž študenti do 18 rokov neplatia odvody, ak je výška ich zárobku do 68 eur a študenti od 18 rokov do 26 rokov sú oslobodení od odvodov do sumy 159 eur.

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) tento návrh z dielne rezortu práce privítala.

"Som veľmi rada, že sme zvolili formu diskusie a kompromisu. Vďaka kompromisnej komunikácii sme naozaj dosiahli zaujímavú čiastku, ktorá oslobodzuje študentov od platenia odvodov," priblížila aj predsedníčka ŠRVŠ Katarína Stoláriková.

Minister počas stretnutia so zástupcami študentských organizácií rokoval aj o balíčku 15 opatrení, ktoré predstavila strana Smer-SD. Teda napríklad o bezplatnom cestovaní vlakom pre študentov.

MPSVR informovalo zástupcov aj o pripravovaných legislatívnych návrhoch týkajúcich sa Záruk pre mladých, ktoré majú pomôcť mladým ľuďom lepšie sa uplatniť na trhu práce.

"Predložíme našim partnerom návrh pri riešení tohto nástroja. Zašleme im aj projektový návrh konkrétnych opatrení, aby sa k nim vyjadrili," avizoval šéf rezortu práce.

Rezort práce chce zároveň iniciovať stretnutie ministra financií a školstva, na ktorom chce prediskutovať ďalšie opatrenia týkajúce sa mladých ľudí.

"Záujem aj predošlého vedenia rezortu školstva bol taký, aby sociálne štipendiá prešli pod rezort práce. My sa tomu nebránime, ale je dôležité, aby sa nové vedenie rezortu školstva s tým stotožnilo," dodal Richter.

 

Viac o téme: Domáce Študent Dohoda Študenti Zárobok Suma Brigádnici Brigádnik
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy