VIDEO Vážte si svoje chyby: Ak nezlyhávate, zrejme neskúšate nič nové

Michaela JacováMichaela Jacová Zdroj: Happy Company

V Amerike býva neúspech považovaný za podnikateľský krst. Kultúra kontrolovaného zlyhania sa prenáša aj do firiem medzi zamestnancov.

Peter Drucker provokatívne navrhol, aby podnikatelia prepustili všetkých zamestnancov, ktorí nikdy neurobili chybu s odôvodnením, že asi nikdy neurobili nič zaujímavé, čo by stálo zato. Pripustiť, že sa chyby stávajú, prijať ich a dokonca oceniť ako súčasť procesu tvorby, podľa neho ich výskyt neskôr znižuje.

V Japonsku realizovali štúdiu, v ktorej položili pracujúcim mužom vo veku od 20 do 60 rokov otázku „ste šťastní?“ „Áno“ odpovedalo len necelých 30 percent zapojených. Reiko Yuyama, ktorá s výsledkami štúdie ďalej pracovala, zistila, že za to môže strach zo zlyhania.

Nie zlyhanie samotné, ale strach zo zlyhania nám bráni v šťastí. Nechceme sa pustiť do nových projektov, vyskúšať niečo nové, lebo „čo ak to nevyjde?“. Áno, stáva sa, že idete do niečoho naplno, s dobrým úmyslom a ono sa to nepodarí. Lenže zlyhať v niečom, čo milujeme, je predsa oveľa lepšie, ako uspieť, či byť priemerným v niečom, čo neznášame.

A ako je to na Slovensku? Asi to poznáte sami, u nás, keď sa niekomu niečo nepodarí, tak to málokedy otvorene prizná. Bojíme sa, ako by ľudia reagovali, ako by sme pred nimi vyzerali. A tak to zamlčujeme, maskujeme, popierame či vykresľujeme v krajších farbách.

Načo sú nám zlyhania a chyby?

Ctite si chyby, ktoré robíte

Neviňte sa za zlyhanie. Momentálna negatívna emócia je prirodzená, zvlášť, ak ste do niečoho investovali veľa svojej energie, času či peňazí. Snažili ste sa a a nepodarilo sa to. Treba to prijať ako fakt. Nevidíme za roh a nevieme, prečo sa nám niečo nepodarilo. Z chyby či zlyhania sa naučíme oveľa viac ako z úspechu. Ak sa z neho poučíme a čo je podstatné, nezostaneme zatrpknutí, je veľmi pravdepodobné, že nabudúce sa to podarí, navyše kvalitatívne aj pocitovo lepšie.

Zlyhanie otvára nové dvere

Zlyhanie nás často zavedie na cestu k novým príležitostiam, ktoré by sa inak neobjavili. Každé zlyhanie otvára nové dvere lebo prináša nové informácie. Namiesto toho, aby ste sa sústredili na pocit, že ste zlyhali a že je to koniec, zamerajte sa na to, čo ste sa dozvedeli, kam a ako sa dá ísť ďalej. Spomeňte si na tri situácie, keď sa vám niečo nepodarilo – čo ste sa vtedy naučili? Mohli by ste byť tam, kde ste dnes, bez tohto poznania?

Berte svoje zlyhanie ako začiatok, nie ako koniec

Je ťažké zlyhať, ale oveľa ťažšie je nikdy to neskúsiť. To je to, čo nás môže nakoniec oveľa viac mrzieť. Úspech nie je postavený na sérii úspechov. Je postavený na tom, že do niečoho ideme, učíme sa a niekedy to učenie vyzerá ako zlyhanie. Vieme, ako to nefunguje. Úspešní nie sú tí, ktorí nikdy nezlyhali, ale tí, ktorí sa zdvihnú a ďalej pokračujú vo svojej ceste.

Michaela Jacová a Lýdia Galéria fotiek (3) Zdroj: Happy Company

Fénixove denníky alebo o dôležitosti zlyhania

Podľa Michaely Jacovej, rečníčky Konferencie Happy Company 2015.

"Príslovie „Len hlupák sa učí na vlastných chybách“ je jedným z dobre mienených odkazov staršej generácie tej mladšej. Zároveň je odrazom prístupu našej spoločnosti k osobnému a profesionálnemu zlyhaniu človeka. Investori však uprednostňujú „hlupákov“, poučených vlastnými chybami, pred neomylnými teoretikmi. A inovatívne prostredie potrebuje kultúru kontrolovaného zlyhania.“

Na Konferencii Happy Company 2015 sa Michaela Jacová podelila o svoj príbeh a tipy, ako sa učiť zo zlyhania a prečo by sme mali viac pozornosti venovať „slepým uličkám“.

Michaela je správkyňou investícií Neulogy Ventures a zakladateľkou Start-up Awards. Pozrite si jej prednášku o zlyhaniach.

 

Exkluzívne iba na Karierainfo.zoznam.sk nájdete záznam všetkých vystúpení charizmatických rečníkov, ktorí na Konferencii Happy Company 2015 prednášali.

Kedykoľvek, keď to budete potrebovať, sa tak môžete vrátiť k myšlienkam, postrehom a skúsenostiam ľudí, ktorí našli svoje šťastie, vnútorné naplnenie a pochopili zmysel toho, čo robia. Úspech bol až druhoradý, dostavil sa ako výsledok ich úsilia, hľadania odpovedí a kráčania po ceste, ktorá nepozná skratky. Ako sami uvidíte, je plná nielen víťazstiev, ale aj pochybností, menších či väčších zlyhaní.

Na 3. ročníku Konferencie Happy Company 2015 s podtitulom „Nehľadajte šťastie v práci, vytvorte si ho“, sa zúčastnili personalisti, zamestnanci, ale aj majitelia a manažéri veľkých aj menších spoločností. Dozvedieť sa mohli aj to, ako sa stať vedomým tvorcom šťastia v práci pre seba či firmu a nie vystresovanou obeťou rýchlo sa meniaceho sveta.

Inšpirujte sa optikou vnímania sveta a života, osobného aj pracovného, rečníkmi Konferencie Happy Company 2015:

Michal Andrejco,  Medante – zakladateľ prvej kliniky celostnej medicíny na Slovensku

Potláčané emócie si na vás počkajú

Michaela Jacová, zakladateľka Start-up Awards, správca investícií Neulogy Ventures,

Fénixove denníky alebo o dôležitosti zlyhania

Peter Vidovič a Róbert Vereš, zakladatelia Modrykonik.sk

Ako sme si firmu podľa seba urobili

Ľuboš Fellner, zakladateľ a spolumajiteľ BUBO Travel agency

Treba si nájsť svoju cestu, veriť jej a kráčať

Petr Fridrich (CZ), zakladateľ Smíchologie & FunBiz

50 odtieňov vážnosti vo firmách a smiechocviky

Mário Radačovský, umelecký šéf baletu Národné divadlo Brno

Prečo počúvať ticho a telo v práci

Adela Banášová, najpopulárnejšia slovenská moderátorka, soška absolútny OTO 2015

Výzvy a nekomfortné zóny podľa Adely

Viac o téme: Konferencia Prednáška Happy Company Michaela Jacová
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Lýdia Sirotová, Chief Happiness Officer & CEO Happy Company; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy