VIDEO: 10 rád nazbieraných za desať rokov podnikania

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Podnikanie je ako manželstvo, zväzok na dlhé obdobie. Pred jeho začatím je dôležité zvážiť si všetky vstupné faktory. Veľmi dôležitá je orientácia na zákazníka a prijatie myšlienky, že na trhu je pánom klient, nie spoločnosť. So svojimi radami do podnikania sa podelil Tomáš Torok, ktorý je srdcom marketér, večne nespokojný budovateľ a zároveň tvorca a realizátor projektu EMPIRE Education Group.

Keď tomu nerozumiem, tak si na to vytvorím pozíciu. Presne to definuje spôsob, akým sa Tomáš Torok dostal k svojej pozícii. Ako sám hovorí, nikdy nechcel robiť šéfa jazykovej školy. V roku 2004 zamestnali dvoch profesionálnych manažérov, až sa napokon zhodli na tom, že najlepšie urobia, ak do biznisu vkročí niekto zo zakladateľov spoločnosti. Človek, ktorý je srdcom aj dušou v podnikaní.

„Na začiatku som nemohol byť riaditeľom školy. Neučím, nikdy som neučil a nemám tento odbor vyštudovaný, takže som si vytvoril pozíciu metodik,“ hovorí Tomáš Torok, spoluzakladateľ jazykovej školy Empire.

Tomáš Torok je rodený marketér, ktorý vie vynikajúco predávať produkty. Prinášame jeho rady, ktoré nazbieral počas desiatich rokov podnikania. 

Podnikateľský začiatok

  1. Nájdi svoj prúd a nerob kompromis
    Viete, kam vás vedie vaša karma? Ak ste doteraz nezistili, kto ste, podnikanie vás k tomu dotlačí a pomôže vám zodpovedať si túto otázku. Ak ste individualista, choďte do podnikania, kde budete vystupovať sám za seba alebo robte individuálne v rámci jedného tímu. Nesnažte sa prerobiť. Nasledujte to, čo je vám prirodzené. Nechoďte nikdy proti sebe!
  2. Myšlienka ide na koniec
    Čo je váš „final picture“? Zodpovedajte si otázku, ako bude vyzerať vaše podnikanie, vaša spoločnosť v budúcnosti, aká bude vaša stratégia. Viete si predstaviť, že budete viesť 150 ľudí? Viete si predstaviť, že budete sám rozhodovať? Najprv si to spočítajte! Spravte si biznis potenciál toho, do čoho idete. Má to ekonomický zmysel? Nezabudnite na cenu, trh a  produkt. Vie to spolu fungovať?
  3. Radšej spokojný zamestnanec ako nešťastný podnikateľ
    V podnikaní získate tri hlavné benefity: slobodu (časovú, v rozhodovaní, v kreativite, v tvorbe), úspech (podiel na úspechu a zisku) a vlastnenie. Podnikanie ale naozaj nie je pre každého.
  4. Najdôležitejšie je s kým
    Zvažujte, s kým pôjdete do podnikania. Pri rozhodovaní vám nesmú chýbať dva parametre. Prvý parameter je, že ste sa stretli kvôli podnikaniu. Ďalším parametrom, že si musíte sadnúť. Nesmie chýbať chémia, hodnoty a kompetentnosť. Preto vyberajte dlhšie a precíznejšie!

Podnikateľský zväzok

  1. Čo zákazníkovi prinášam?
    Presne poznajte hodnoty, ktoré klient chce a ktoré mu budete prinášať. Každý klient má svoje hodnoty, za ktoré chce platiť. Na hodnotovej krivke fungujú aj veľké spoločnosti, ku ktorým patrí napríklad Apple. Zlyhaním si napríklad prešla spoločnosť Nokia. Tá si neuvedomila, že podmienky nediktuje spoločnosť, ale klienti.
  2. Pravidlá určuje klient, nie my.
    Vyhoďte ego z okna a ostaňte otvorení novým nápadom, aj keď ste úspešní. Ak to dokážete, veľmi rýchlo si nájdete výborných a skúsených mienkotvorcov.
  3. Dostatočne skúsení? Nezmysel
    Vek naozaj nerozhoduje. Obklopte sa aj skúsenosťami a senioritou. K tomu pridajte mladícky drive. Neraďte sa s neodborníkmi a so svojimi blízkymi, ktorí vás chcú ochrániť a vidia riziká všade, aj tam, kde nie sú.
  4. Nech myšlienka nezvíťazí nad myslením
    Keď to nejde, tak to nejde. Naučte sa vystúpiť zo svojej situácie.
  5. Dosiahnite kritické množstvo
    Matematika nepustí. Kritické množstvo musíte dosiahnuť vo všetkom. Na začiatku musíte dosiahnuť kritické množstvo klientov, aby biznis dokázal fungovať. Kritické množstvo peňazí, aby ste nemuseli robiť všetko vy. Dôležité je dosiahnuť aj kritické množstvo trhu, aby ste mohli robiť ďalšie veci.
  6. Teš sa a vyžmýkaj každú fázu
    Doba nie je až taká rýchla. Vyťažte z každej fázy maximum a užite si ju. Všetko závisí na dobrých rozhodnutiach.

Pozrite si video z prednášky Tomáša Toroka v rámci projektu Rozbehni sa!TV

Tomáš Torok - ,,10 postrehov za 10 rokov." // prednáška from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Video Podnikateľ Podnikanie Empire Rozbehnisa Rozbehni sa!TV Tomas torok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Rozbehni sa!TV, Text: ami, Video: Vimeo.com, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy