VIDEO: 2 dôvody, prečo ste doteraz nenašli ten 'pravý' biznis nápad

Môžete sa pustiť do podnikania vďaka ktorému vyriešite svoj vlastný problém alebo sa pustíte do inovácie už existujúceho nápadu.Môžete sa pustiť do podnikania vďaka ktorému vyriešite svoj vlastný problém alebo sa pustíte do inovácie už existujúceho nápadu. Zdroj: thinkstock.com

Ľudia často vyrieknu myšlienku, že chcú podnikať. Ich problém je však v tom, že nemajú biznis nápad. Ani Michal Meško nezačal podnikať s tým, že jedného dňa vytvoria zo stránky veľký biznis a že ju raz predajú za veľké peniaze. Preto by ste aj vy mali hneď na začiatku rozbehnúť biznis s dvoma pravidlami.

Na začiatku podnikania, kedy sa rozhodujete do akého biznisu vstúpiť, by ste sa mali zamyslieť nad dvoma možnosťami. Môžete vyriešiť svoj vlastný problém alebo sa pustíte do inovácie už existujúceho nápadu. Podnikateľ Michal Meško sa rozhodol pre prvú variantu ešte so svojim prvým podnikaním.

„Referáty som začal robiť s kamarátom s tým zámerom, že som chcel vyriešiť svoj problém,“ hovorí Michal Meško, zakladateľ internetového kníhkupectva Martinus.

Michal Meško aj so svojim obchodným partnerom mali šťastie v tom, že v rovnakom čase riešili aj ostatní ľudia rovnaký problém, ako mali oni. Tak ako oni, pravdepodobne ani Marc Zuckerberg zakladal sociálnej siete Facebook netušil, že sa zo stránky stane globálna a najväčšia sociálna sieť na svete.

„Často za veľkými myšlienkami nie je to, že niekomu odrazu svitlo v hlave, ale mal povestnú trošku šťastia, že sa z niečoho malého vyvinulo niečo väčšie,“ vysvetľuje Meško.

Druhou možnosťou, ako rozvinúť nejakú myšlienku, je prebrať existujúci nápad napríklad zo zahraničia. Nie je preto nevyhnutné vynájsť ďalší Google alebo ďalší Groupon. Niekedy stačí nájsť niečo, čo je v zahraničí úspešné alebo je možné pozrieť sa na biznis nápad na Slovensku. Ak viete o biznise, ktorý  nefunguje dobre a vy ako zákazník ste nespokojní so službami, stačí zobrať túto myšlienku a urobiť ju lepšie.

Dôvodov, prečo ste doteraz nenašli ten správny biznis nápad, môže byť viacero. Predstavte si však, že ešte máte jednu šancu, ako ju môžete získať.
 

Akými zásady sa treba riadiť pri výbere nápadu podľa Michala Trubana:

  1. Nepodnikajte v niečom, čo vás nebaví. Podnikajte v tom, čo vás baví. Potom sa vám bude dariť.
  2. Ak budete pracovať v tom, čo vás baví, nájdete v tom vaše šťastie. Tešiť sa budete aj z toho, že sa v práci vyznáte.

„Nápad je 5 percent z celého procesu,“ hovorí Michal Truban, šéf spoločnosti WebSupport.

 Veľa ľudí si myslí, že nápad má veľkú hodnotu. Často sa ho boja povedať, pretože druhí ľudia môžu nápad zrealizovať skôr.

„Avšak 90 percent z celého podnikania je jeho realizácia,“ hovorí Truban.

 

Best Off // Michal Meško from Rozbehni sa! on Vimeo.

Best Off // Michal Truban from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Nápad Biznis Michal Podnikanie Podnikatelia Truban Meško
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Rozbehni Sa, Video: Vimeo.com, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy