VIDEO: Podnikateľská cesta Andreja Kisku. Inšpirujte sa radami od novozvoleného prezidenta!

Novozvolený prezident SR Andrej Kiska.Novozvolený prezident SR Andrej Kiska. Zdroj: SITA

Podnikateľská cesta Andreja Kisku nebola hneď od začiatku vydláždená. Opustil rodinu a kvôli vidine dobre zarobených peňazí sa vydal do Ameriky. Jeho pobyt síce neprebehol podľa jeho predstáv, ale ho inšpiroval natoľko, že po príchode na Slovensko rozbehol niekoľko úspešných biznisov.

Andrej Kiska vie nielen presvedčiť ľudí v prezidentských voľbách, ale vie aj to, ako sa zarábajú peniaze. Vo voľbách o prezidentský post získal 1,3 milióna hlasov a  svoju kampaň postavil na imidži úspešného manažéra a filantropa. Avšak možno viac známe ako on sám, sú ním založené spoločnosti.  Jeho meno sa totižto spája so spoločnosťami ako Triangel, Quatro alebo charitatívnou organizáciou Dobrý Anjel.

Život v Amerike

Málokto však vie, čo robil Andrej Kiska pred založením jeho prvej spoločnosti. V roku 1990 odišiel na osemnásť mesiacov do Ameriky, aby všetkým dokázal, že ako vyštudovaný inžinier vie zarobiť peniaze a uživiť celú rodinu. Doma zanechal malé dieťa a tehotnú manželku a vydal sa za veľkú mláku.

 „Spravil som všetko pre to, aby som niečo dokázal,“ hovorí Andrej Kiska.

Prvým krokom bolo nájdenie si práce. Najprv začal stavať domy aj s poľskými imigrantmi. Po dvoch dňoch ho ale pre jeho manuálnu neschopnosť vyhodili a tak sa zamestnal na benzínovej pumpe. Majiteľom pumpy bol ruský žid, ktorý tu emigroval. Jeho nevýhodou bolo, že nevedel dobre po anglicky. Kiska bol nielen zdatný v anglickom, ale aj v ruskom jazyku a tak z neho po čase spravil majiteľ benzínovej pumpy jeho „pravú ruku“.

„Objednával som tu zásoby, umýval dlážku, pripravoval sendviče,“ hovorí Kiska.

Robil od deviatej do jedenástej hodiny a jeden deň v týždni mal voľno. Toto voľno využíval hľadaním si serióznej práce v Amerike. Počas voľného dňa chodil do miestnej knižnice vo Philadelphii a odpovedal na všetky pracovné inzeráty. Nič sa však nedialo. Nikto nechcel zamestnať inžiniera zo Slovenska. A v tom čase dostal od majiteľa benzínovej pumpy „lukratívnu ponuku“.

„Povedal mi, Andrej budeš zarábať viac. Dám ti menej na hodinu, ale budeš môcť robiť od pondelka až do nedele a každý deň o dve hodiny viac. Chceš alebo nechceš?“

Andrej Kiska nakoniec prikývol. Robil každý deň od siedmej hodiny rána až do jedenástej hodiny večer, každý deň po dobu siedmych mesiacov, čo sa odrazilo aj na jeho zdraví. V tom čase sa však začal rodiť prvý podnikateľský nápad.

Návrat na Slovensko a rozbeh podnikania

Rok 1992 bol rokom, kedy začal Andrej Kiska podnikať. V Kežmarku si spolu s bratom a bratrancom založili firmu Triangle Group International, ktorá prevádzkovala sieť zlatníctiev. O niekoľko rokov neskôr, v roku 1996, založili títo istí ľudia spoločnosť TatraCredit, ktorá ponúkala splátkovú službu Triangel. Tú prezentovala známa reklama: „Ako nakúpiť na splátky a nezaplatiť ani o korunu navyše.“

„Nápad sme mali, ale nevedeli sme, či nám budú ľudia veriť. Podmienkou bolo, že objednaný tovar mal prísť až o tri týždne,“ hovorí Kiska.

Cieľ bol jasný. Vytýčili si, že za mesiac budú mať 1000 podpísaných zmlúv. Stále tu však bolo obava z toho, že nevedelili, ako sa uchytí ich biznis nápad medzi ľuďmi. Prvý mesiac mali nakoniec podpísaných 75 zmlúv, druhý mesiac iba 52 zmlúv. Potom si položili otázku, čo teraz? Postupne preto začali prichádzať na to, kde majú zradu v produkte.

„Nemali sme katalóg, nemali sme dobrú reklamu, ale postupne sme začali pracovať na ich odstránení a za tri roky pôsobenia vo firme, sme mali priemerne na jeden mesiac uzatvorených 25-tisíc zmlúv,“ hovorí Kiska.

Podnikanie na vyššej úrovni

Po troch rokoch úspešného podnikania v Triangli sa rozhodli pre ďalší krok v biznise. Nápad bol, dostať Triangel aj do predajní a tak vznikol splátkový systém Quatro, vďaka ktorému si ľudia mohli kúpiť všetko, čo chceli, avšak na splátky bez navýšenia. Podnikanie bolo rozbehnuté na plné obrátky a tak siahli ešte vyššie, začali robiť spotrebné úvery, kreditné karty, financovať autá a nehnuteľnosti.

Z jedného nápadu v malej kancelárii a štyroch ľudí vznikla veľká spoločnosť s  obratom 490 mil. eur a so ziskom po zdanení 20 mil. eur.

Múdre rady z podnikania....čo sa naučil Andrej Kiska pri podnikaní:

  1. Najdôležitejší v celej podnikateľskej hierarchie je zákazník. On je náš pán. My mu musíme slúžiť. Ak mu nebudeme slúžiť, nebudeme sa o neho starať, budeme k nemu zlí a arogantní, nebude si naše výrobky kupovať.
  2. Celkom na spodku hierarchie je majiteľ firmy.
  3. Robiť dobrý biznis, byť úspešný v živote, v podnikaní, je dávať. Keď budete dávať, slúžiť, vtedy budete úspešní. Ak to postavíte opačne, budete sa v prvom rade pozerať na svoje ego a zisky, máte veľmi rýchlo problém na krku.


Best Off // Andrej Kiska from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Rady Video Sa Andrej Podnikanie Rozbehni Kiska
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Video: Rozbehni sa!TV

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy