VIDEO: Rok a pol bez výplaty, ale s veľkou chuťou k práci

Cupcakes od Giraffe BakeryCupcakes od Giraffe Bakery Zdroj: Giraffe Bakery

Viete, čo môže vzniknúť spojením gastronómie a cestovania? Napríklad také luxusné koláče cupcakes, ktoré sú pôvodom z Ameriky a začali ich vyrábať podnikaví manželia už aj na Slovensku. O tom, ako vznikalo ich podnikanie a aká je ich vízia do budúcnosti vám predstavíme v rámci seriálu Rozbehni sa.

Začínali s holou riťou, na začiatku si nechceli brať žiaden úver, preto skupovali zariadenia spod ruky a počas roka doinvestovali do ďalších zariadení. Rozhodli sa ísť cestou najnižších výdavkov, len aby hneď začali. Kvôli vysokým počiatočným výdavkom si prvého roka a pol nevyplácali mzdu, ale „sedeli“ v zamestnaniach so stabilným príjmom.

Záľuba, známa a cupcaky

Jeden z manželov, Michal Lašán je grafický dizajnér, ktorý je na voľnej nohe už od ukončenia školy, kedy si založil živnosť.

„Chcel som si sám organizovať svoj voľný čas a robiť veci podľa seba,“ hovorí Michal.

Po čase si však so svojou ženou povedali, že sa chcú pustiť do vlastného podnikania. Hľadali predmet činnosti, ktorý by bol spojený buď s cestovaním alebo s gastronómiou. Dlhšiu dobu sa im ho nedarilo nájsť, až kým im neporadila rodinná známa. Navrhla im vyrábať typické americké minitortičky v papierovom košíčku ozdobené krémom - cupcakes.

„Najprv sme si pozreli, či ich už niekto na Slovensku nerobí . Nebolo to tu,“ vysvetľuje začiatok podnikateľskej cesty Michal Lašán.

Po získaní nápadu si s manželkou uskutočnili vlastný prieskum. V Amerike ochutnali koláče od tých najlepších výrobcov.

„Povedali sme si, keď to funguje v New Yorku, prečo by to nefungovalo v Bratislave,“ hovorí Michal.

Všetci ich kamaráti však svorne hovorili, že im to fungovať nebude, pretože u nás nie je na tento typ produktu vhodný trh. Ich to však neodradilo a nevýhody obrátili vo svoj prospech. Povedali si, že majú o dôvod viac, prečo by to malo u nás fungovať, keďže produkty málokto pozná.

Ich prvý produkt, ktorý vyrobili bol cupcakes a druhý v poradí sa prihlásil cheesecakes. Ľudia na Slovensku začali mať ako takú predstavu o týchto produktoch, ale ich víziou bolo priniesť sem produkty, ktoré sa budú vyrábať z pravých surovín a udržiavať si kvalitu na najvyššej možnej latke.

Z druhej ruky si kúpili starú pec, začali piecť v obývačke a pravidelne prinášali kolegom do práce produkty na ochutnávku. Keď zistili, že im to bude fungovať, založili si eseročku a vybrali sa na kurz do Londýna, aby sa presvedčili, že prípravu cupcakes robia správna.

Ciele a vízie Michala Lašána v podnikaní

  1. Našim cieľom je podnikať dlhodobo. Nepotrebujeme za dva roky zarobiť veľa peňazí a potom na to zabudnúť.
     
  2. Moja predstava je, že Giraffe Bakery tu bude aj o desať rokov. Budeme mať v centre Bratislavy malý priestor, kde budeme ponúkať naše produkty.
     
  3. Náš marketing je postavený na kvalitnom produkte. Nespravili sme si žiadnu reklamu a ľudia prichádzajú. Osvedčilo sa nám pravidlo, že keď niečo robíš dobre, ľudia šíria reklamu.
     
  4. Predávame cez internet a dodávame tovar do viacerých kaviarni. Fungujeme na webe a cez Facebook. Zákazníci nám pribúdajú.
     
  5. Pri svojej práci sme sa naučili spracovať s ľuďmi – hľadali sme ľudí do svojho tímu. Nehľadali sme vyučeného cukrára, ale na ľuďom sme skôr hľadali jeho záujem o prácu a ľudské porozumenie.
     
  6. Dôležité je robiť svoj biznis a opravovať chyby „počas jazdy“.

Pozrite si video z prednášky Michala Lašána v rámci projektu Rozbehni sa!TV

Michal Lašán - "Work hard & Be nice" // prednáška from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Video Sa Nápad Biznis Kováč Podnikateľ Juraj Podnikanie Myšlienka Rozbehni Rozbeh Idea Giraffe Bakery Lašán
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Rozbehni sa!TV, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy