VIDEO: Naučíme vás, ako zaostríte na dobrý nápad

Nasaďte si optiku a začnete si všímať veci, ktoré ste doteraz nevideli.Nasaďte si optiku a začnete si všímať veci, ktoré ste doteraz nevideli. Zdroj: photl.com

Pozývame vás vstúpiť do online kurzu, kde sa naučíte, ako máte správne používať a nastaviť si svoju „rozbiehačsku optiku“, aby ste rýchlejšie získali biznis nápad. Vašim sprievodcom bude hlavný rozbiehač Juraj Kováč, zakladateľ Rozbehni Sa!

Pospájajte si svoje „kocky lega“. Vypíšte si vaše znalosti a veci, pre ktoré ste zapálení a takýmto spôsobom získate biznis nápad. Zamyslite sa nad tým, v čom vynikáte, v čom ste lepší ako ostatní. Pomôže vám k tomu menší návod.

 
  1. Nasaďte si optiku
    Naučte sa všímať si nápady. Ideálnym stavom je, keď si za týždeň všimnete 2 až 3 nápady.
     
  2. Nápad nie je poklad
    Väčšina ľudí hľadá nápady aktívne. Povedia si, že majú čas a hľadajú nápady na internete alebo sa o biznis nápadoch rozprávajú s kamarátmi pri káve alebo na pive. Okrem aktívneho hľadania nápadu existuje aj lepší spôsob, tzv. pasívne všímanie. Nápad sa nenájde, nápad sa všimne.
     
  3. Vidíte to, na čo sa zameriavate
    Ľudia si môžu optiku zapnúť alebo vypnúť na čokoľvek. Ak sa vám niečo veľmi zapáči, začnete si to viac všímať. Aké autá sa vám páčia? Nezdá sa vám, že tieto modely vidíte na cestách príliš často? Je to tým, že máte zapnutú svoju optiku na model, ktorý sa vám najviac páči.
     
  4. Zapnite si rozbiehačskú optiku
    Každý problém v sebe skrýva problém na jeho riešenie. Keď vyriešite nejaký problém, poskytujete hodnotu tomu, čo problém má a logicky môžete očakávať protihodnotu. Takto funguje každý biznis.

    Vlastné problémy sú zároveň príležitosti. Pri svojom probléme ste sám sebe zákazníkom. Vy ste nositeľom problému a viete si povedať, čo sa vám pri jeho riešení páči a čo nie.  Svoj problém nemusíte brať ako problém, ale otočte ho na príležitosť. Takýmto spôsobom budete vedieť vyhľadávať zaujímavé nápady.
     
  5. Inšpirujte sa existujúcimi projektmi
    Viaceré už existujúce projekty je možné inovovať. Povýšte existujúce projekty, inovujte ich alebo skladajte. Nápady nájdete napríklad na zahraničných stránkach, ktoré si môžete upraviť na slovenské trhové podmienky.
     
  6. Nápady si zapisujte a bodujte
    Každý jeden váš nápad by ste si mali ohodnotiť. Stanovte si hranicu minimálne 4 body a maximálne 16 bodov a začnite hodnotenie v jednotlivých kategóriách: zákazník, produkt, trh, osobné zanietenie. Veľmi jednoduchým spôsobom si môžete pri každej kategórii vytvoriť maticu, ktorej návod nájdete v doleuvedenom videu.
     
  7. Rozbehnite nápad pre ktorý ste zapálení
    Ak sa budete rozhodovať nad tým, ktorý nápad rozbehnete, rozhodnite sa pre najviac zapálený nápad. Pýtate sa prečo? Pretože prídu "šedivé rána". Nemusí sa vám dariť, tak ako ste si predstavovali. Nakoniec vydržia iba tí, ktorých projekty najviac nadchli.

    Možno máte problém, že neviete, prečo ste zapálení pre projekt. Tento váš problém vám vyrieši cvičenie, ktorého navigačné pokyny nájdete taktiež v doleuvedenom videu.
     
  8. Chcite byť užitočnými
    Ak začnete mať túžbu stať sa užitočným, budete chrliť jeden nápad za druhým. Majte v sebe svoje nápady a skúste si predstaviť, ako by sa vám s nimi žilo. Ak to spravíte dva až trikrát denne, začnete mať nápady.

Zhrnutie na záver alebo aktivity, ktoré môžete rozbehnúť už počas tohto týždňa:

  1. Reflektujte „čo vám dnes skomplikovalo život“.
  2. Počúvajte okolie „čo im komplikuje život“.
  3. Hľadajte nápady na zahraničných stránkach.
  4. Zapisujte si ich a bodujte.
  5. Vytvorte si osobnú maticu a chcite byť užitoční.

Zaujímavé príklady ku každému bodu nájdete vo videu Rozbiehačská optika:

R! kurz // Robiehačská optika from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Video Sa Nápad Biznis Kováč Podnikateľ Juraj Podnikanie Myšlienka Rozbehni Rozbeh Idea
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Rozbehni sa!TV, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy