VIDEO: Majte radi svoju prácu a pridajte do nej logický rozmer

Projekt Eco capsulaProjekt Eco capsula Zdroj: Nice architects

Takto stručne by sa dalo zhodnotiť krédo architektonickej firmy, ktorú tvoria traja mladí ľudia: Soňa, Igor a Tomáš. Love & Logic sa nesie celou ich tvorbou. Počas pracovnej cesty prišli na to, do čoho sa oplatí investovať. Prezradia vám to v rámci seriálu Rozbehni sa.

Traja milí architekti spoločne vybudovali spoločnosť Nice architects, ktorá funguje od roku 2009. Napriek tomu, že sa činnosť ich firmy odlišuje od bežných spoločností predávajúcich produkty alebo služby, viaceré veci v podnikaní majú spoločné.

Pri práci sa snažia obklopovať peknými a inšpiratívnymi vecami a ľuďmi. Veľmi dôležitý je aj priestor. Pre architektonické trio sa stal ich inšpirujúcim priestorom ateliér v starej Cvernovke v Bratislave. Dôležité pri ich práci je aj vysoká miera kreatívnosti.

„Práca sa dá robiť zaujímavo, experimentálne. Vo svete to ide, tak by sme to chceli preniesť aj na Slovensko. Robíme architektonické projekty. Keď chce klient realizovať nejakú stavbu, príde za nami, povie nám, čo chce. My sa potom snažíme jeho predstavu uchopiť a pretransformovať s našimi poznatkami a našou víziou do finálneho návrhu alebo až do realizácie,“ vysvetľuje architektka Soňa Pohlová.

Prelom v kariére troch architektov nastal, keď sa s projektom Eco capsula zapojili do medzinárodnej súťaže. Zadanie znelo, vypracovať návrh na samostatnú obytnú jednotku, ktorá vydrží bez napojenia na energiu. Napriek tomu, že nezískali žiadne ocenenia na súťaži, ich projekt publikovali na svetovom architektonickom webe, z ktorého ho prevzdali ďalšie médiá.Takto sa spustilo ich malé šialenstvo okolo ich ideového návrhu.

„Zavolala nám napríklad americká speváčka, ktorá chcela Eco capsulu na svoje turné,“ povedala architektka Soňa.

Od tohto momentu pochopili, že pre biznis je veľmi dôležité šírenie dobrého mena. Ich prvý krok preto viedol k vytvoreniu vlastnej webstránky. Aj vďaka sociálnym sieťam, ako LinkedIn, Facebook alebo Twitter si začali budovať vzťahy s potenciálnymi klientmi a fanúšikmi. Jedného klienta získali aj vďaka tomu, že ich stránku majú aj v anglickom jazyku.

„Pri jednej architektonickej zákazke sme zistili, ako fungujú vzťahy na Slovensku. Veľa projektov vzniká tak, že niekto pozná niekoho, ten pozná niekoho, kto vás odporučí. Takto to bolo aj v našom prípade,“ hovorí Soňa.

Tajomstvá ich práce:

  1. Veci robiť mladistvo, experimentálne. 
     
  2. Do projektov vnášať inovatívnosť.
     
  3. Klientom prinášať niečo, čo neočakávali na začiatku, ale potom zistia, že je to ničo, čo chceli.
     
  4. Vybudovať si dôveru s klientom a mať referencie.

Na čo prišli počas svojej cesty (do čoho sa oplatilo investovať):

  1. Poctivá práca
    Všetko, čo vyprodukujeme, musí mať nejakú hodnotu.
     
  2. Trpezlivosť
    Aj nápady musia dozrieť a zároveň, treba mať dostatok trpezlivosť, kým sa projekt zrealizuje.
     
  3. Prezentovanie sa
    Je dôležité dať o sebe vedieť, o svojich projektoch, pochváliť sa.
     
  4. Výber a dôvera vo svojich spolupracovníkov
    V našom odvetví nemôžeme vedieť všetko, preto spolupracujeme s viacerými ľuďmi. Ich strarostlivý výber je veľmi dôležitý.
     
  5. Udržiavanie originality
    Ku každému projektu chceme pristúpiť individuálne, zrealizované projekty nechceme duplikovať. Chceme sa hýbať dopredu a tvoriť niečo originálne.
     
  6. Nasledovanie veľkolepých vízií a cieľov
    Chceme sa stať najlepšími architektmi na svete a pôjdeme si za tým. Uvidíme, kam nás to zavedie.
     
  7. Love&Logic
    Do každého projektu treba vkladať lásku a logiku, iba láska nestačí. Musíte mať radi to, čo robíte a snažiť sa to robiť logicky, aby to malo nejaký zmysel.

Pozrite si video z prednášky Soni Pohlovej v rámci projektu Rozbehni sa!TV

Soňa Pohlová - "Love & Logic" // prednáška from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Eco Video Sa Architektonická Architekti Mladí Spoločnosť Podnikanie Podnikatelia Nice Rozbehni Capsula Architects
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Nice architects, Zdroj a Video: Rozbehni Sa!

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy