VIDEO: Desatoro, ako nájsť geniálny nápad

Rozbiehač je človek, ktorý sa chce rozbehnúť v podnikaní.Rozbiehač je človek, ktorý sa chce rozbehnúť v podnikaní. Zdroj: photl.com

Viete, kto je to rozbiehač? Je to človek, ktorý sa túži rozbehnúť v podnikaní. Nápad si všíma, problémy sú jeho víziou a potom už len musí preskočiť prvé prekážky. Ak chce toto všetko zvládnuť, pomôže ho naštartovať rozbiehačský online workshop.

Možno sa hneď na začiatku pýtate, ako môžete nájsť vhodný podnikateľský nápad a pre koho by mal byť určený. Existuje viacero zdrojov, stačí si všímať seba, svoje okolie, alebo ísť na internet. Zakopávajte, až pokiaľ nezakopnete o ten správny nápad.  Alebo môžete absolvovať krátky rozbiehačský kurz Juraja Kováča z Rozbehni Sa.

„Takýto kurz je určený pre  toho, kto má diagnózu KZP (konečne zasa piatok, konečne zasa pondelok),“ vysvetľuje Juraj Kováč.

„Ak ste s niečím nespokojní a chcete to zmeniť alebo máte vrtuľu v zadku a chcete niečo rozbehnúť, ale jediná vec, čo vám chýba je nápad, je to pre vás,“ dopĺňa Juraj.

Z úvodného robiehačskéh kurzu vyberáme lekciu, ako a kde hľadať podnikateľské nápady.

  1. Nápad sa nenájde, nápad sa všíma
    Vidíte to, na čo sa zameriavate. Obľúbené veci si dokážete viac všímať, ako menej obľúbené. Stačí chodiť s otvorenými očami. Ak sa vám napríklad páčia vozidlá nejakého modelu, zrazu ich začínate vidieť častejšie.
     
  2. Zapnite si rozbiehačskú optiku
    Problémy sú príležitosti. Tam, kde iný človek vidí problém, rozbiehač vidí príležitosť. Nielen vlastné problémy sú príležitosti, sú nimi aj tie cudzie. Ak máte nejaký problém, skúste sa pozrieť, aké riešenie by vám vyhovovalo, možno nie ste sami a tu sa skrýva zdroj vášho nápadu.

    „Ak si zapnete rozbiehačskú optiku viete generovať dva až tri nápady týždenne,“ hovorí Juraj Kováč.
     
  3. Inšpirujte sa existujúcimi projektmi
    Produkt alebo službu môžete inovovať, upraviť alebo poskytnúť nadštandardný servis. Nemusíte čakať na nápad, kedy vás „osvieti“. Nápady na rozbeh si môžete aj aktívne vyhľadávať.
     
  4. Dajte projekt (biznis model) na jednu A4
    Predstavte si vrecka na nohaviciach plné peňazí. Skúste si položiť otázku: Komu tie vrecka patria? Čo predávam? Komu to predávam? Prečo je to zaujímavé? Svoj projekt predstavte niekomu za 30 sekúnd. Je to jednoduché, takto funguje biznis model.
     
  5. Definujte si, v čom ste odlišní
    Veľa vecí je už na svete vymyslených, veľa ľudí využíva rovnaké služby, vy však nemusíte vymyslieť úplne odlišnú vec. Stačí iba, ak iba existujúcu vec odlíšite od konkurencie.
     
  6. Získajte „feedforward“ (budúcu väzbu) od desať až dvadsať známych
    So svojim nápadom choďte za kamarátmi alebo známymi a spýtajte sa ich „Ako na to?“ a nie „Čo si o tom myslíš?

    „Najväčšia chyba ľudí je, že idú za svojimi známymi a spýtajú sa ich, čo si o ich nápade myslia. Väčšina ľudí však nachádza viac negatívnych chýb, ako tých pozitívnych,“ reaguje Juraj.
     
  7. Očakávajte, že váš plán A nebude fungovať
    Do svojho nápadu investujte len 10 percent zo svojich zdrojov. Nemíňajte v rozbehu všetky vaše úspory. Na Slovensku existuje klišé, že rozbiehač musí investovať všetky svoje úspory do podnikania, musí pracovať 15 hodín denne a nemá žiadnu dovolenku.

    „Ak vám nevyjde plán A, môže vyjsť plán B, C alebo D. Pomaly môžete prejsť na nápad, ktorý bude fungovať,“ radí zakladateľ Rozbehni Sa.
     
  8. Rozbehnite nápad, pre ktorý ste zapálení
    „Keď som začínal s Rozbehni Sa asi pred štyrmi rokmi, bol som holoritník s levelom jeden. Keď som však v rozbiehaní videl zmysel, moja znalosť sa posúvala,“ hovorí Juraj Kováč.
     
  9. Chcite byť užitočnými
    Ak sa budete cítiť užitoční, nápady vás začnú „napádať“.

    „Skúste sa počas dňa zastaviť a spýtať sa sám seba, čo zmysluplného by ste chceli spraviť, aby ste niečo dali ostatným. Buďte užitoční,“ radí Juraj.
     
  10. Skúste si postup na 2-3 nápadoch
    Opakovanie je matka múdrosti. Ak spravíte chyby v prvom prípade, môžete sa z nich poučiť a v ďalšom prípade sa im už vyvarujete.

Rozbiehačské nápady nájdete vo videu Juraja Kováča z Rozbehni Sa:

1. Biznis nápad // intro & príklady from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Sa Nápad Realizácia Kurz Kováč Juraj Podnikanie Podnikateľský Rozbehni Rozbeh Rozbiehačský
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj a Video: Rozbehni Sa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy