VIDEO: Buď šéfom sám sebe a kritika ťa posunie ďalej

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Myslíte si, že je stres zamestnať samého seba? Určite to však nie je väčší stres, či ťa zajtra nevyhodia z práce. A čo môže byť lepšie, ako byť sám sebe šéfom? V rámci seriálu „Rozbehni sa“ vám v kocke prinášame ponaučenia a filozofiu podnikateľky Petry Marko.

Petra Marko je majiteľka tanečnej a kostýmovej produkčnej spoločnosti Extravadansa. Podnikaniu sa začala venovať v 19-tich rokoch, v prvej triede na vysokej škole. Vtedy dostala myšlienku, že tanečné umenie s spojení s dobrým manažmentom by mohlo nájsť uplatnenie. Dnes je majiteľkou piatich firiem v Bratislave, v Prahe, vo Viedni, v Londýne a v Hongkongu, v ktorých má vytvorené obchodné a účtovné oddelenie.

Dlh, televízia a prvá zahraničná zákazka

Prvý rok v podnikaní dlhovala Petra Marko 1 milión slovenských korún. Prvé výdavky smerovali na výrobu ôsmich choreografií, zaplateniu kostýmov a choreografov, na fotenie propagačných materiálov a na výrobu vizitiek. Do všetkých svojich produktov chcela viesť luxus a glamour. Jej zamestnanci nie sú iba tanečníčky, ale aj herečky a modelky. Aj takýmto spôsobom sa Petra Marko chcela odlíšiť od svojej konkurencie.

Dva roky po rozbehnutí biznisu ju oslovili na účinkovanie v televízii, ako prvý veľký úspech dosiahla bez lobingu a bez akýchkoľvek kontaktov. Potom prišlo prvé oslovenie na tanečné vystúpenie na blízky východ a odvtedy až 90 percent jej produkcie je v zahraničí.

Ponaučenia v podnikaní

  1. Pochop, ak nevieš dobre spraviť kalkuláciu vlastného bytu, nespravíš to ani pre biznis

    Ak rozbiehate podnikanie a netušíte, aké náklady vám pri podnikaní vzniknú,  rátajte s desaťnásobným väčším rozpočtom, aký ste si na začiatku stanovili.

  2. Zmier sa s tým, že každý tvoj spolupracovník, či už ten najbližší alebo vzdialený ťa bude chcieť oklamať

    Nikomu nemôžete veriť na 100 percent.

    „Moja teória je taká, že pred žiadnym človekom netajím informácie. Aj tak to títo ľudia nevedia zneužiť tak, aby vás reálne ohrozili. Vy ste si biznis vybudovali z nuly, dennodenným rozhodovaním sa a nikto vám nemôže ukradnúť moment, v ktorom sa teraz nachádzate a nadviazať naň,“ hovorí Petra Marko.

    Takýto človek môže niečo zdanlivo skopírovať iba bod, do ktorého ste to rozvinuli vy, avšak to mu padne pretože nemá základy, ktoré máte vy.

    „Nebojte sa tohto momentu, ani sa kvôli tomu nestresujte. Mne sa to stalo, viacero ľudí sa od nás odtrhlo, osamostatnili sa a založili si Extravadansu 2. Ani jedna zo skupín však dnes nefunguje,“ tvrdí Petra Marko.

  3. Pochop, že budeš stále zadlžený

    Do dvoch rokov podnikania vrátila Petra miliónovú dlžobu všetkým, ktorým dlžila peniaze. Potom si však musela požičať ďalšie peniaze.

    „Po desiatich rokoch podnikania môžem prehlásiť, že väčšina spoločností pracuje na dlh, bez ohľadu na to, či produkujete zisk,“ hovorí majiteľka produkčnej spoločnosti.

  4. Nezabudnite na marketing

    Za jeden z dôležitých faktov úspechu považuje Petra Marko, že správne vložila peniaze do marketingu a propagácie.

    „Dôležité je na správne nastaviť imidž firmy a to sa my myslím aj podarilo,“ hovorí Petra Marko.

  5. Firma rastie príjmami, réžia však nerastie rovnakou krivkou, ale oveľa rýchlejšie.

    Prv než spravíte rozhodnutie a opadne z vás prvý entuziazmus, až potom konajte.

    „Všetko treba správne načasovať. Ja som veľmi rýchlo konala, už pri štvrtej zákazke v zahraničí som zakladala firmu,“ tvrdí Petra.

  6. Keď sa vám bude dariť, nebudete mať iba samých priateľov

    Komu sa darí, ten je nepriateľ. Ten čo nemá ani na chleba, toho všetci búchajú po pleci so slovami „neboj ty to zvládneš“.

    „Čím je človek úspešnejší, tým má viac nepriateľov. Veľa vecí neberte osobne. Rodina a blízky však vás však poznajú takých, akí ste a budú stáť pri vás,“ hovorí Petra Marko.

  7. Majte oči otvorené a produkt prispôsobujte trhu

    Je veľký rozdiel, čo bolo moderné pred 10 rokmi, pred 5 rokmi a čo sa predáva dnes. Pred desiatimi rokmi firmy viac rozhadzovali peniaze ako dnes. V čase krízy už nerobia rôzne galavečierky, keď prepúšťajú 100 zamestnancov. Peniaze na zábavu sa presúvajú do iných produktov.

    „Na prelome krízových rokov sme museli pozerať na to, ktorú oblasť budeme viac promovať alebo rozvíjať. Pomohlo nám rozvíjať produktové prezentácie prostredníctvom tanca. Sme jediný, ktorý ponúkajú marketing cez tanec.“

Filozofia Petry Marko

  1. Problém? = cudzie slovo!

    V podnikaní neexistuje žiaden problém. Žiadnu situáciu netreba považovať za tragickú. Treba sa na to pozerať na faktický problém, ktorý vyriešite. Každý si nájde svoje riešenie.

    „V podnikaní existujú len situácie, na ktoré reaguješ. Čím správnejšie, tým skôr uspeješ. Nikdy nejde o život!“

  2. Kritika  je tvoj najlepší priateľ

    Vďaka kritike sa zlepšuješ a to ťa posúva ďalej. Kritika v podnikaní je cielený faktor zameraný na veci, na ktoré ste zabudli.

  3. Zamestnaj samého seba!

    Je to stres? Určite nie väčší ako stres, či ťa zajtra nevyhodia...

    „A čo môže byť lepšie, ako byť sám sebe šéfom?“

Pozrite si video z prednášky Petry Marko v rámci projektu Rozbehni sa!TV.

Petra Marko - ,,Aké je mať 19 rokov, dlžobu milión a žiadny plán B?" // prednáška from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Sa Petra Marko Podnikanie Podnikateľka Extravadansa Rozbehni Sa!tv
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy