VIDEO: Pohni zadkom a aj rozum sa pridá k podnikaniu

Ak vás robí niečo šťastným, tak sa tomu naplno venujte.Ak vás robí niečo šťastným, tak sa tomu naplno venujte. Zdroj: photl.com

V živote je veľmi dôležité, ak chce človek niečo dosiahnuť, musí ísť do toho naplno. Nefunguje to, ak sa vložíte do niečoho iba na polovicu. Každého človeka môže podporovať jeho okolie, ale ak to nie je jeho sen či túžba, nikdy ju nedosiahne. V rámci seriálu „Rozbehni sa“ vám prinášame rady pri podnikaní od školiteľky a koučky Eriky Feketovej.

„Nikdy som si nemyslela, že budem podnikateľka,“ hovorí Erika Feketová. Jej snom nebolo stať sa podnikateľkou, ale odjakživa túžila pracovať s ľuďmi a pre ľudí.  

Dôležité pre ňu bolo, aby cítila ľudský kontakt a aby mohla prenášať na ľudí empatiu.

„Mojou jedinou túžbou od detstva bolo byť zdravotnou sestrou alebo lekárkou. Ukončila som strednú zdravotnú školu, s ktorou však nebolo možné dostať sa na vysokú školu. Nakoniec som pracovala v zdravotníctve, kde som zistila, ako málo stačí dať ľudom zo seba, aby boli šťastní,“ hovorí Erika.

Erika Feketová sa vzdelávala vo svojom odbore a postupne si doplňovala akreditáciu.

„Ak človek chce rásť, musí neustále na sebe pracovať,“ tvrdí.

Práca ma veľa naučila
Po materskej dovolenke však nastala v Erikinom živote zmena. Manžel jej po materskej navrhol, aby skúsila iné zamestnanie. Keďže bol lekár a pracoval tiež v zdravotníctve, nebolo možné zosúladiť ich voľný čas.  Pre Eriku to však bola nezrealizovateľná predstava, keďže ešte študovala na vysokej škole ošetrovateľstvo.

„Začala som pracovať v administratíve, čo bolo pre mňa veľkou neznámou, ale neskôr som túto prácu poňala za vlastnú. Nič sa v mojom živote nezmenila, presunula som niečo z chorých ľudí, na inak chorých ľudí,“ hovorí s úsmevom Erika Feketová.

Keď nastupovala, práve potrebovali niekoho, kto sa rozumie zdravotníctvu kvôli jednému projektu.  Erika sa teda chytila tejto príležitosti.

„V práci som kariérne rástla. Ľudia v spoločnosti odchádzali a prichádzali a ja som pochopila, že ich je treba učiť, aby mi odbudli nejaké povinnosti,“ hovorí Erika.

Čo som sa naučila pri práci v zamestnaní?

  1. Zistila som, že sa netreba báť.
  2. Čokoľvek robíš denne, to sa naučíš.
  3. Je dôležité chcieť a nebáť sa prijímať výzvy.
  4. Potrebuješ len dostať príležitosť a chopiť sa jej.
  5. Keď sa nemáš čo naučiť, uč iných.
  6. Súkromný život je dôležitý. Zo dňa na deň som si viac a viac začala uvedomovať, aká je rovnováha medzi pracovným a súkromným životom dôležitá.

    Rozvrhnite si čas medzi:
  • rodinu a priateľov
  • šport, oddych, relax
  • sám na seba a svoj duchovný rozvoj
  • vzdelávanie
  • spánok
  • prácu a peniaze
  • domáce práce
  • iné aktivity (hygiena, jedlo, atď.)

Podnikateľská dráha
Druhý najväčší zlom v Erikinom živote nastal, keď sa v roku 2011 rozhodla opustiť zamestnanie kvôli rodine a pustiť sa do podnikania.

„Doteraz som sa starala o všetkých v práci a ich rodiny a od toho dňa som sa musela začať viac starať o tú vlastnú,“ hovorí Erika Feketová.

Jediným spôsobom ako to dosiahnuť bolo, odísť zo zamestnania. Ani v posledný deň v práci však nevedela, čo bude robiť, až posledný deň zatvorí dvere kancelárie a už sa do nej nevráti. A práve od tohto momentu sa začalo všetko kreovať.

„Niekto zo známych mi naznačil, že sa dopočul, že idem robiť niečo pre asistentky. Tak som si povedala, prečo nie a pustila som sa do toho,“ vysvetľuje Erika.

Ak je človek otvorený príležitostiam, tie prídu nakoniec samé. Stalo sa to aj Erike. Vo svojom okolí začala stretávať ľudí, ktorí jej ukázali budúce smerovanie. Vedela však, že túži ísť vychovávať asistentky a venovať sa koučingu. Keď nevedela, kde začať, poprosila o radu svojho kamaráta. Ten jej poradil.

Každá firma musí mať:

  • svojho manažéra (vizionára)
  • obchodníka
  • PR manažéra
  • ekonóma
  • administratívnu podporu
  • personalistu

„ Kamarát mi povedal ešte jednu vec. Ak som podnikateľka, vždy budem musieť robiť všetky funkcie. Nemusím však vedieť všetko, ale mám si dopredu zvážiť, čomu nerozumiem a najať si odborníka.“

Čo som sa naučila v podnikaní alebo 6 krokov pre dosiahnutie cieľa:

  1. Akcia - Pohni zadkom, aj rozum sa pridá.
  2. Zameranie - Zamerajte sa na konkrétnu činnosť alebo konkrétny cieľ.
  3. Viera a vytrvanie vo viere – pri prvej vážnej únave zvýšte pozornosť.
  4. Úprimnosť
  5. Výkonnosť

Nebojte sa konkurencie, konkurencia je dobrá
Nepodceňuj sa sebaporovnávaním s ostatnými. Ste to vy a vaše odlišnosti, ktoré vás robia jedinečným.

Pomôžu vám v tom nasledovné kroky:

  • urobte si sebareflexiu, pomenujte svoje hodnoty
  • nájdite vhodnú formu a spôsob ako ponúkať svoj tovar alebo služby
  • robte marketing – aktívne, efektívne, čo s najmenšími investíciami

Rada na záver

  1. Ak vás robí šťastnými to, že fotíte, robte to!
  2. Ak vás robí šťastnými to, že cvičíte jogu, robte to!
  3. Ak vás robí šťastnými to, že pomáhate druhým, alebo sa im inak pozitívne pletiete do života, robte to!

Radosť, sloboda, sebauplatnenie, šťastie, smiech...o tom to je! Pokiaľ viete, že to, pri čom prežívate radosť, dokážete zhmotniť a predať, alebo to učiť iných, robte to!

Espiral
Je vzdelávacia spoločnosť Eriky Feketovej, ktorá sa zameriava na odborné vedomosti a zručnosti v administratívnom manažmente a osobnostný rozvoj so špecializáciou na ženy v biznise. Súčasťou inovatívneho procesu učenia a rastu spoločnosti je starostlivosť o kvalitu a odbornosť, vnútornú stabilitu, motiváciu, zdravý a svieži vzhľad a profesionálne etické vystupovanie.

Pozrite si video z prednášky Eriky Feketovej v rámci projektu Rozbehni Sa!TV.

Erika Feketová - ,,Pohni zadkom a aj rozum sa pridá" // prednáška from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Video Sa Erika Podnikateľ Podnikanie Podnikatelia Rozbehni Sa!TV Feketová
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy