VIDEO: Nebojte sa prehier a pádov. Po nich príde úspech

Nebojte sa prehier a pádov.Nebojte sa prehier a pádov. Zdroj: photl.com

Bez práce nie sú koláče. Preto, ak nevyviniete žiadnu aktivitu, nebudete sa snažiť, nikdy k vám nič nepríde a nebudete úspešný. Nebojte sa padnúť až na dno. Aké skúsenosti má Peter Csemez, prezradí vám v rámci seriálu Rozbehni sa!

Biznis cesta
Biznis cesta Petra Csemeza začala v roku 1988, keď s partiou spolužiakov vydával školský časopis a otec mu rozmnožoval jednotlivé stránky časopisu. Keď sa mal Peter rozhodnúť, na akú vysokú školu pôjde, zistil, že mu ani jedna obsahovo nevyhovuje. Rozhodol sa preto pre reálnu prácu.

Pravú tvrdú prácu okúsil v Anglicku, kam sa vybral po skončení strednej školy oberať jahody. Avšak prvá reálna práca prišla až pre slovenskú telekomunikačnú spoločnosť, kde pracoval na oddelení služieb zákazníkov a neskôr na oddelení telemarketingu. Peter Csemez však pociťoval nutkanie, že chce ešte odísť do zahraničia. Ďalšia cesta viedla do Austrálie. Tu pracoval v kuchyni ako pomocná sila a neskôr ako čašník a hlavný čašník. Po tejto skúsenosti sa opäť vrátil do telekomunikančnej spoločnosti na Slovensku.

V roku 2000 prišiel za Petrom kamarát, ktorý mu prezentoval nápad dotiahnuť na Slovensko agentúru, ktorá ponúkala reklamu na internetových stránkach. Peter Csemez sa nakoniec rozhodol podporiť kamaráta a nastúpil do firmy. Už tu videl úskalia novej práce – pomalé internetové pripojenie, málo peňazí zo strany klientov a ich malý záujem o reklamu na internete v danom čase.

Veľká neznáma
Peter dostal dva nápady. Prvým zrealizovaným nápadom bola dodávka vyšťaveného ovocia na rôznych udalostiach pre firmy, ku ktorým neskôr pribudla aj kamenná prevádzka v podobe stánku na otvorenej pláži v Bratislave počas leta. Druhým nápadom bola šikovná pomôcka – fľaša zavesená na šnúrke, ktorú bolo možné nosiť na krku. Práve na tejto šnúrke sa našiel „reklamný priestor“, ktorý poskytovali firmám na potlač ich loga.

Túžba vlastniť niečo vlastné dohnala Petra Csemeza, od uskutočnenia dvoch nápadov, až po založenie vlastnej digitálno-mediálnej agentúry Paravan Interactive, v ktorej pracuje dodnes. Ich úlohou je umiestňovať banerovú reklamu na slovenských stránkach, ako je napríklad Zoznam a ďalšie. Internetová reklama však nechýba ani na digitálnych zariadeniach, ktoré sú ich ďalším produktom.

Ako sám Peter Csemez tvrdí, k vykonaniu dobrej práce je potrebné aj dobré vzdelanie. Aby sa Peter stal odborníkom v oblasti internetového marketingu, čítal odborné knihy, internetové stránky či blogy, aby zistil, akým smerom sa bude uberať trend na internete v časovom horizonte tri až päť rokov. Zavŕšením jeho vzdelávania bolo získanie certifikátu a titulu „odborník v digitálnom marketingu“ (Master in Digital Marketing) po absolvovaní 13-mesačného online kurzu o digitálnom marketingu.

Druhá neznáma
Ďalšou podnikateľskou aktivitou pre Petra Csemeza je rozbehnutie portálu určeného pre hudobníkov, kapely, DJ-ov, pre ľudí, ktorí tvoria hudobné nahrávky. Úlohou profesionálov, ktorí sa skrývajú za touto stránkou je profesionálne upraviť uložené skladby od umelcov. Následne sa upravená skladba vrátia na portál. Avšak úplnou neznámou to nie je pre Petra. Umelcom pomáhajú aj s umiestnením a propagovaním skladieb na sociálnych sieťach, aby sa dostali medzi čo najväčší počet ľudí.

4 rady od Petra Csemeza:

  1. Nebojte sa prehier a pádov
    „Pokiaľ niekedy nepadnete alebo neokúsite prehru, nebudete vedieť, ako chutí úspech. Nebudete mať šancu poučiť sa z chýb, ktoré vás priviedli k pádu. Ak v nejakej aktivite stratíte peniaze, tie môžete získať v inom projekte. Horšie by bolo, keby sa stalo niečo vážnejšie. Keď nejde o život, nejde o nič.“

  2. Pokúšajte systém
    „Nerobte iba to, čo sa od vás očakáva. Nečakajte iba na to, ako vám niekto hovorí, čo máte robiť, ale snažte sa vyvíjať vlastnú iniciatívu, ktorú aj zrealizujte.“

  3. Zdieľajte svoje nápady
    „Veľa ľudí má množstvo nápadov. Pokiaľ si ich necháte pre seba, je malá šanca, že ich niekedy zrealizujete. Nikdy neviete, koho stretnete a kto vám môže vnuknúť novú myšlienku, ktorú pretavíte do nápadu, alebo vám daný človek ponúkne spoluprácu.“

  4. Vzdelávajte sa
    „Školy poskytujú základný súbor informácií, s ktorými viete fungovať v pracovnom aj súkromnom živote. Pokiaľ však chcete byť úspešný, musíte na sebe neustále pracovať a ďalej sa rozvíjať.“

Pozrite si video z prednášky Petra Csemeza v rámci projektu Rozbehni sa!TV.

Peter Csemez - "Nebojte sa prehier a pádov." // prednáška from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Video Sa Pád Kariéra Prehra Peter Úspech Podnikanie Rozbehni Csemez
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy