VIDEO: 10 lekcií ako dostať to, čo chcete

Každý jeden zákazník je dôležitý, preto je vhodné, aby ste mu poskytli technickú podporu.Každý jeden zákazník je dôležitý, preto je vhodné, aby ste mu poskytli technickú podporu. Zdroj: photl.com

Existuje niekoľko zlatých pravidiel, ktorých by ste sa mali pridŕžať pri rozbehnutí vlastného biznisu. Najprv rozbehnite projekt v zahraničí a potom príďte s ním na Slovensko, radí Viktor Zeman, ktorý s partiou živnostníkov vytvoril tretí najväčší softvérový affilliate program. Jeho skúsenosti vám prinášame v rámci seriálu Rozbehni sa!

„Robte len to, čo vás baví,“ hovorí Viktor Zeman. Keď vás nejaká činnosť baví, postupne sa v nej zlepšujete a neskôr zistíte, že váš produkt alebo služba je dobrá a vhodná na predaj. Ľudia o ňu prejavia záujem, pretože  najväčší záujem prichádzal práve od vás.

Viktor Zeman sa cez vlastné záujmy dostal k vytvoreniu viacerých stránok. Jednou z nich bola aj stránka venovaná lukostreľbe, ktorej sa začal venovať pred dvoma rokmi a minulý rok sa už zúčastnil súťaže aj so slovenskou reprezentáciou.

„Každý podnikateľ, ktorý si chce udržať zdravú myseľ musí vykonávať fyzickú aktivitu. Nie je určite zdravé pracovať šestnásť hodín denne,“ hovorí Viktor.

Viktor si chcel si sledovať svoju výkonnosť v lukostreľbe. Nikde na webe však nebola aplikácia, ktorá by umožňovala sledovanie výsledkov ostatných hráčov alebo plánovanie ďalších výjazdov.

„S kamarátom sme si nakoniec naprogramovali stránku Rcherz.com, ktorá tieto funkcie spĺňala,“ povedal Viktor Zeman. S prvými registráciami začali  v marci minulého roka a za viac ako pol roka sa ich počet blížil k číslu 9-tisíc.

Ďalšia stránka Meteoinfo.sk prišla v rovnakom čase ako Rcherz.com, ktorú Viktor kúpil. Jej hlavným cieľom je priniesť informácie o počasí na súťažiach pre lukostrelcov.

Podnikateľská dráha Viktora Zemana sa však začala vyvíjať počas práce v slovenskej firme. Ako hovorí, bolo to kvôli piatim korunách. Vo firme, kde pracoval začal požadovať vyšší plat vzhľadom na to, koľko si za neho účtovali v materskej firme. Nakoniec sa zamestnal v Rakúsku a tak vzniklo aj jeho podnikanie.

„Vždy je to o náhode, ale tej náhode musíte pomôcť,“ prezrádza Viktor Zeman.

Lekcia 1: Začnite!
Dôležité je začať. Začnite hneď. Dohodnite si stretnutie s právnikom, nech vám pomôže so založením eseročky. Nikdy nie je neskoro začať. Tie najväčšie projekty ešte len vzniknú a možno to budete vy, ktorý ich zrealizujú.

Lekcia 2: Vyberte si!
Hodinová mzda vs. podiel vo firme? Rozmyslite si, či chcete v živote pracovať za hodinovú mzdu alebo idete do toho aj s rizikom.

„Ja som svoju prvú príležitosť premárnil,“ hovorí Viktor.

Kamarát, s ktorým pracoval na projekte Byt.sk mu ponúkol, aby si vybral medzi hodinovou mzdou a podielom vo firme. Vtedy však Viktor ešte tomuto projektu nedôveroval. Vybral si hodinovú mzdu. Kamarát nakoniec projekt predal za veľmi výhodnú cenu.

„Zariskujte. Nevadí, že nezarobíte hneď,“ radí Viktor.

Lekcia 3: Zabávajte sa
Každý projekt musí byť zábava. Nikdy nepozerajte na hodinky. Robil som aj šestnásť hodín denne, ale vtedy som to nepovažoval za robotu ale zábavu. Z toho potom neskôr vznikli dobré výsledky. Ak vás v práci niečo nebaví, nerobte to alebo delegujte prácu na iných ľudí.

Lekcia 4: Stretnutia
Nechodievajte na stretnutia a neorganizujte ich. Jeden kolega sa chce určite predvádzať a ostatných zdržuje. Častokrát je to naozaj takto.

„Ak sa chcete s niekým porozprávať, porozprávajte sa vo dvojici pri počítači,“ radí Viktor Zeman.

Nezaťažujte celé okolie. Keď nejakú úlohu riešia viacerí, tak druhý to povie tretiemu a tretí štvrtému. Informácia sa roznesie veľmi rýchlo. Druhou možnosťou je napísať email s dvoma vetami.

Lekcia 5: Produkt
Vytvorte produkt pre seba. Robte len to, čo sami potrebujete. Vytvárajte reálnu hodnotu, nielen startupy.

„Stalo sa nám, že sme vytvorili produkty, pri ktorých sme si mysleli, že zarobíme veľké peniaze. Tieto projekty však nevyšli,“ tvrdí Viktor Zeman.

Lekcia 6: Support
Svojim zákazníkom musíte poskytovať nielen produkt, ale aj technické služby spojené s produktom. Je oveľa horšie, keď sa na internete rozprúdi diskusia o zle nastavenom programe, ktorá robí zlú reklamu, lepšie je poskytovať podporu pre zákazníkov. V rámci supportu buďte veľkorysý a poskytujte svojim zákazníkom testovaciu verziu zadarmo. Oni si to ocenia, môžu vyskúšať aj konkurenciu, ale nakoniec sa môžu k vám vrátiť.

Lekcia 7: Predávajte

„My sme urobili chybu, že sme hneď na začiatku nevymysleli predaj na lukostreleckom portály, až doteraz,“ hovorí Viktor.

Hneď ako si založíte firmu, druhý krok uskutočnite, že si vytvoríte účet napríklad v „payment procesore“, aby ste mohli začať prijímať aj reálne platby. Nič to nemení na situácii, že nemáte hotový produkt.

Lekcia 8: Predávajte chleba
Vymyslite si biznis model. Predávajte, aj keď ešte nemáte produkt.

Lekcia 9: Podiel na trhu
Ľudia na Slovensku začínajú podnikať s tým, že zakladajú firmu na Slovensku a potom biznis rozbehnú v zahraničí. Spravte to opačne. Najprv rozbehnite projekt v zahraničí a potom príďte s ním na Slovensko. Ľudia uvidia, že sa vám v zahraničí darí a bez problémov budú kupovať od vás.

„Keď zasiahnete jedno percento ľudí na Slovensku je to malý počet, ako keď zasiahnete jedno percento na celom svete. S tým sa už potom dá kráľovsky žiť ,“ znie rada Viktora Zemana.

Lekcia 10: Testujte
Ak niekde uvidíte logo „Viac ako 10 rokov testované“ neverte mu. Keď niečo robíte, každý krok, každú zmenu testujte.

„Posledná vec. Nerozprávajme sa o tom, ako by sme čo mali robiť, ale pustime sa do toho. Tí, čo robia, dostanú to, čo chcú,“ znie posledná rada od Viktora Zemana.

Viktor Zeman
Viktor Zeman je jeden zo spoluzakladateľov spoločnosti Quality Unit, ktorá vyrába počítačové softvéry. Spoločnosť založili viacerí živnostníci v roku 2004. Ich najhlavnejší produkt je affilliate program „Post Affilliate Pro“, ktorý patrí do trojky najlepších affilliate programov na svete.

Pozrite si video z prednášky Viktora Zemana v rámci projektu Rozbehni sa!TV.

Viktor Zeman - "Tí, čo robia, dostanú to, čo chcú." // prednáška from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Video Sa Zeman Podnikanie Marketing Softvér Viktor Rozbehni Rozbiehanie Affilliate
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy