VIDEO: Chcete byť pánmi sami sebe? Choďte za svojim cieľom

Buďte tvrdohlavý a choďte sa svojim cieľom. Buďte tvrdohlavý a choďte sa svojim cieľom. Zdroj: photl.com

Ak pochádzate z rodiny, kde jeden z jej členov podniká, máte svoj vzor podľa ktorého sa môžete orientovať. Je to pre vás krok, aby ste išli správnym smerom. V rámci seriálu Rozbehni sa! vám prinášame tipy Daniely Rážovej, ako rozbehnúť vlastný biznis.

Skúste si odpovedať na tri otázky:

  1. Máte rodičov podnikateľov?
  2. Chcete byť sami sebe pánom?
  3. Ste cieľavedomí a tvrdohlaví?

Ak ste kladne odpovedali na každú otázku, nemáte nad čím váhať a môžete sa pustiť do podnikania.

Pre každého človeka môže byť impulz na začatie podnikania rôzny. Pre  Danielu Rážová, majiteľku realitnej kancelárie Bond Reality prišiel prvý impulz, keď jej mama vážne ochorela. Daniela po nej dočasne prevzala podnikanie. Ďalší impulz priniesol štvormesačný odchod do Ameriky, kde sa jej zapáčil jeden marketingový produkt.

„Majte oči otvorené a sledujte, čo by sa dalo vylepšiť alebo čo na pracovnom trhu chýba.“

Daniela Rážová vždy viac inklinovala k marketingu ako k obchodu. Z Ameriky si priniesla inšpiráciu na kupóny na zľavu, ktoré nakoniec ponúkla sieti  veľkých obchodov. Tie však ešte neboli technicky pripravené na takýto druh obchodovania. Toto zapracovanie by trvalo minimálne rok až dva. Aj so spoločníkom preto hľadali trhliny na trhu. Rozhodli sa kúpiť zariadenie, ktoré skladá a balí letáky do obálky. Ako jediný svojho druhu v Bratislave si rýchlo našli klientov. Ich zákazníkmi boli hlavne veľké direct-marketingové agentúry.

„Ak sa pustíte do podnikania s ďalšou osobou, tak si dopredu stanovte každého úlohy a zodpovednosť.“

Neskôr zažila Daniela Rážová obdobie, kedy si so spoločníkom prestali pracovne rozumiem. Problém  nastal, keď si uvedomila, že robí viac ako jej obchodný partner. Motivácia išla v takomto prípade dole vodou. Daniela vyriešila situáciu po svojom, dohodla sa so spoločníkom na ukončení spolupráce a rozdelí majetku a firmy .

„Vycestujte a načerpajte inšpiráciu v novom prostredí.“

Ďalším prelomovým obdobím bolo opäť vycestovanie do Ameriky. Po návrate sa s priateľom pustili do obchodovania na realitnom trhu. Založili si realitnú kanceláriu. Spočiatku fungovali spolu s realitnou kanceláriou svojho kamaráta. Keď mali ísť do spoločného podnikania, rozhodli sa radšej osamostatniť. Ako prvá realitka vyšli „do ulíc“, prenajali si miestnosť v centre mesta a začali fungovať na prízemí budovy, na viditeľnom mieste. Dovtedy totižto ostatné realitné kancelárie boli schované v domoch.

"Zmeny uskutočnite v správnom čase."

Neskôr sa pustili do realizácie veľkého projektu priamo s developerom. Aj v tomto prípade pochopili, že je dobré v správnom okamihu prísť s novými vecami. Po dokončení projektu sa preto snažili priniesť niečo nové.

Realitná kancelária Bond Reality „vyšla“ medzi ľudí. Tentokrát sa presťahovali do obchodného domu. Tento krok sa ukázal ako správny, keďže sa odlišovali od konkurencie. Po piatich rokoch nastal čas zmeny, v správny čas sa rozhodli opustiť priestory nákupného strediska a vrátili sa do centra mesta.

„Sledujte trh a trendy v zahraničí.“

V roku 2008 prišli prvé náznaky z vonku, že prichádza kríza. Nikto tomu nechcel uveriť. Štatistiky o vývoji cien v jednotlivých lokalitách a typy bytov v porovnaní s ostatnými rokmi boli zlomové. Daniela Rážová vedela, že všetko musí spadnúť. Dôležitým medzníkom bolo aj dianie v Amerike, ktoré zvestovalo rovnakú situáciu pol roka pred zmenou na Slovensku.  

Čo z vás urobí úspešných?

  • Ak chcete byť úspešní, musíte vydržať. Tí čo vydržia, zarobia.
  • Musíte byť kreatívni.
  • Musíte byť tvrdohlaví. Nenechať sa odradiť prvým neúspechom. Ak ste šikovný, nájdete cestu. Len ju treba hľadať. Kto ju chce nájsť, ten ju nájde.
  • Robte v oblasti, ktorá vám je blízka. Robotou musíte žiť.
  • Musíte si veriť, že budete úspešní.
  • Ak ste šikovní, nájdete cestu.

Daniela Rážová
Je majiteľka realitnej kancelárie Bond Reality a predsedníčka správnej rady Asociácie realitných maklérov, za ktorú sa pravidelne vyjadruje pre médiá k situácií na realitnom trhu.

Pozrite si video z prednášky Daniely Rážovej v rámci projektu Rozbehni sa!TV.

Viac o téme: Video Sa Vlastny Obchod Biznis Podnikateľ Podnikanie TV Rozbehni
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy