Skončenie pracovného pomeru dohodou a nároky zamestnanca

poradňaporadňa

Zamestnanec podal výpoveď z pracovného pomeru z dôvodu vážnych zdravotných problémov. Vo výpovedi ešte uviedol žiadosť o skončenie pracovného pomeru k určitému dňu počas výpovednej doby a žiadal preplatenie výpovednej doby. Zamestnávateľ a zamestnanec uzavreli dohodu o skončení pracovného pomeru, kde sa uvádza, že pracovný pomer medzi zmluvnými stranami skončí na základe písomnej žiadosti zamestnanca dohodou. Zamestnávateľ odmietol vyplatiť zamestnancovi náhradu za výpovednú dobu, pretože trval na názore, že pracovný pomer bol rozviazaný dohodou a teda naň nie je nárok. Má zamestnanec nárok preplatenie výpovednej doby?

Poradňa: Skončenie pracovného pomeru je možné výpoveďou zo strany zamestnanca alebo zamestnávateľa alebo dohodou, prípadne aj inými spôsobmi uvedenými v zákonníku práce. Ak zamestnanec doručí zamestnávateľovi výpoveď, pracovný pomer skončí uplynutím výpovednej doby a zamestnanec je povinný počas výpovednej doby pracovať a zamestnávateľ je povinný zamestnancovi prideľovať prácu.

Ak zamestnanec požiada o skončenie pracovného pomeru skôr, .t.j. ešte pred uplynutím výpovednej doby, pracovný pomer sa skončí k dojednanému dňu, ale zamestnanec nemá nárok na žiadnu finančnú kompenzáciu za čas, kedy by plynula výpovedná doba.

7.6.2010



Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy