Dávky v nezamestnanosti zo zahraničia: Aké papiere si mám vybaviť?

Zdroj: thinkstockphotos.com

V júli odchádzam z Francúzska naspäť na Slovensko, aké papiere si musím vybaviť pred odchodom na Slovensko ohľadom francúzskych dávok v nezamestnanosti a klasických papierov o odhlásení vo Francúzsku a po príchode na Slovensko? Bude to rok, čo tu pracujem.

Predpokladáme, že sa pýtate na situáciu, keď ste sa vo Francúzsku zaregistrovali ako uchádzač o zamestnanie, požiadali ste tam o dávku v nezamestnanosti, a teraz máte povolený export dávky v nezamestnanosti na Slovensko. V takom prípade Vám príslušná inštitúcia vo Francúzsku vystaví formulár PD U2.

Po príchode na Slovensko sa zaradíte ako uchádzač o zamestnanie na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny SR do dátumu uvedenom v bode 2.3 formulára PD U2. Následne je potrebné predložiť formulár PD U2 pobočke Sociálnej poisťovne (príslušnej podľa trvalého bydliska). Táto pobočka vyrozumie formulárom U009 francúzsku inštitúciu o Vašom zaradení do evidencie. Po jeho doručení bude francúzska inštitúcia pokračovať vo výplate dávky na Váš účet. Aby ste si mohli vyčerpať celý nárok na exportovanú dávku, je potrebné byť celý čas k dispozícii Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR a plniť si povinnosti ním stanovené. Sociálna poisťovňa potom bude každý mesiac posielať francúzskej inštitúcii potvrdenie o trvaní evidencie prostredníctvom formulára U013 (ak to bude francúzska inštitúcia v bode 3.2 formulára PD U2 požadovať). 

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak si nepožiadate o dávku v nezamestnanosti vo Francúzsku, ale na Slovensku, je potrebné, aby ste sa v prvom rade zaregistrovali na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny ako uchádzač o zamestnanie. Informáciu o tom, aké doklady je potrebné predložiť z dôvodu registrácie, Vám poskytne priamo Úrad práce (www.upsvar.sk). Po zaradení Vám o tom Úrad práce vystaví písomné oznámenie, ktoré spolu so žiadosťou o dávku v nezamestnanosti doručíte pobočke Sociálnej poisťovne. Sociálna poisťovňa môže na účely priznania dávky v nezamestnanosti zohľadniť aj dobu poistenia, ktorú ste získali vo Francúzsku, ak bude potvrdená na formulári PD U1, prípadne formulári E 301 alebo SEDe U002. Tento formulár Vám vystaví príslušná inštitúcia vo Francúzsku. Ak ho nedoručíte pobočke Sociálnej poisťovne Vy, pobočka si ho vyžiada sama priamo z Francúzska, môže to však predĺžiť konanie o dávke.

Poznamenávame ešte, že na Slovensku Vám Sociálna poisťovňa prizná nárok na dávku v nezamestnanosti len v tom prípade, ak ste počas pôsobenia vo Francúzsku mali zachované takzvané centrum záujmov na Slovensku. Na základe dotazníka o tom rozhoduje priamo príslušná pobočka Sociálnej poisťovne. V zásade totiž platí, že dávka v nezamestnanosti sa priznáva a vypláca v tej krajine EÚ, v ktorej občan naposledy pracoval (bol poistený v nezamestnanosti).

Odpovedal: Peter Višváder zo Sociálnej poisťovne  

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Poradňa Nezamestnanosť Doklady Dávky Papiere Formuláre Francúzsko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy