Firma skrachovala. Ako sa mám evidovať na úrade práce?

Ak bol zamestnávateľ zrušený s likvidáciou bez právneho nástupcu, uspokojiť nároky zamestnancov zrušeného zamestnávateľa je povinný likvidátor.Ak bol zamestnávateľ zrušený s likvidáciou bez právneho nástupcu, uspokojiť nároky zamestnancov zrušeného zamestnávateľa je povinný likvidátor. Zdroj: thinkstock.com

Končí mi materská dovolenka. Bola som zamestnaná vo firme, ktorá skrachovala a teraz mi nemá kto vystaviť výpoveď, ani zápočtový list (potvrdenie o zamestnaní). Môžem sa evidovať na úrade práce?

 

Poradňa:

V prvom rade je potrebné si overiť firmu – zamestnávateľa, v obchodnom registri. Spoločnosť nemôže zaniknúť bez toho, aby tomu muselo predchádzať zrušenie zamestnávateľa. Ak má zamestnávateľ právneho nástupcu, musí vysporiadať pracovnoprávne vzťahy nástupca. Ak bol zamestnávateľ zrušený s likvidáciou bez právneho nástupcu, uspokojiť nároky zamestnancov zrušeného zamestnávateľa je povinný likvidátor. Ak je zamestnávateľ v konkurze, musíte komunikovať s konkurzným správcom.

Sociálna poisťovňa na základe žiadosti vydá potvrdenie o priebehu poistenia a údaje pre účely zistenia informácií potrebných na účely stanovenia podpory v nezamestnanosti, ak na ňu vznikol nárok, zistí Sociálna poisťovňa z mesačných výkazov. 

Na čitateľský problém odpovedá: Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny

Podľa § 34 ods. 1 zákona o službách zamestnanosti občan, ktorý sa uchádza na základe osobného podania písomnej žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade, v ktorého územnom obvode má trvalý pobyt, zaradí sa do evidencie uchádzačov o zamestnanie odo dňa osobného podania žiadosti, ak tento zákon neustanovuje inak. Žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie sa podáva na tlačive, ktorého vzor určí ústredie.

Podľa § 34 ods. 2 zákona o službách zamestnanosti skutočnosti rozhodné pre zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie osvedčuje občan pri podávaní žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie, najneskôr do ôsmich kalendárnych dní odo dňa podania žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie, ak tomu nebránia závažné skutočnosti, ktoré je občan povinný preukázať.

Za závažné skutočnosti sa považujú také objektívne dôvody, ktoré bránia občanovi natrvalo osvedčiť skutočnosti rozhodné pre jeho zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie pri podaní žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie aj do 8 kalendárnych dní odo dňa podania tejto žiadosti, napr. nepredloženie dokladu o skončení zamestnania z dôvodu neexistencie zamestnávateľa.

Ak občan nepredloží požadované doklady uvedené v prílohe č. 2 písm. A zákona o službách zamestnanosti, ale preukáže závažné skutočnosti, ktoré mu bránia osvedčiť skutočnosti rozhodné pre jeho zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie (napr. preukáže zrušenie alebo zánik zamestnávateľa), môže byť zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie na základe osobného podania písomnej žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Firma Krach Úrad práce Materská dovolenka Likvidácia Zápočtový list Skrachovaná firma Krach spoločnosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy