Som vyučená kozmetička, dostala som prácu upratovačky

Úrad v prípade ponuky vhodného zamestnania uchádzačovi o zamestnania vychádza zo skutočností týkajúcich sa jeho vzdelania, praxe a zdravotného stavu.Úrad v prípade ponuky vhodného zamestnania uchádzačovi o zamestnania vychádza zo skutočností týkajúcich sa jeho vzdelania, praxe a zdravotného stavu. Zdroj: thinkstock.com

Poštou mi bola doručená ponuka práce cez úrad práce na pozíciu upratovačka. Nerozumela som tomu, keďže som vyučená v odbore vlasová kozmetika s ukončeným maturitným vzdelaním. Našla som si informácie, že úrad práce môže ponúknuť vhodné zamestnanie pre uchádzača o prácu. Moje vzdelanie sa však nezhoduje so vzdelaním upratovačky. Môže úrad práce požiadať, aby mi bolo ponúknuté iné, vhodné zamestnanie, iná pracovná pozícia?

 

Poradňa: Zákon č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov upravuje vhodné zamestnanie v ustanovení § 15 , konkrétne z jeho ods. 1 vyplýva, že vhodné zamestnanie na účely tohto zákona je zamestnanie, ktoré zohľadňuje zdravotný stav občana, prihliada na niektorú z jeho kvalifikácií, odborné zručnosti alebo druh doteraz vykonávanej práce.

Úrad v prípade ponuky vhodného zamestnania uchádzačovi o zamestnania vychádza zo skutočností týkajúcich sa jeho vzdelania, praxe, zdravotného stavu, ktoré občan  uvedie v žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

„Pri ponuke zamestnania sa vychádza aj z požiadaviek zamestnávateľa na konkrétnu pracovnú pozíciu.  Nakoľko pisateľka neuvádza, aké má pracovné skúsenosti, zručnosti,  či má nejaké zdravotné obmedzenia, akú má prax, nie je možné sa jednoznačne vyjadriť ,“ hovorí Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Práca Úrad práce Kandidát ÚPSVaR Veronika černá Uchádzač o zamestnanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: UPSVaR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy