Prišiel som o prácu v zahraničí. Kde môžem žiadať o dávku v nezamestnanosti?

Ak žiadate o dávku v nezamestnanosti v inom členskom štáte, je potrebné splniť podmienky nároku v danom štáte.Ak žiadate o dávku v nezamestnanosti v inom členskom štáte, je potrebné splniť podmienky nároku v danom štáte. Zdroj: thinkstock.com

Po ročnom kontrakte mi zamestnávateľ nepredĺžil kontrakt a som nútený vrátiť sa na Slovensko. Ako postupovať pri vybavovaní dávok v nezamestnanosti po príchode z Belgicka?

 

Poradňa: V prvom rade je potrebné splniť podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti podľa právnych predpisov iného členského štátu EÚ.

Nárok na dávku v nezamestnanosti po skončení pracovného pomeru v členskom štáte Európskej únie si človek spravidla uplatňuje v štáte posledného zamestnania. Pri uplatnení nároku sa neskúma, aké väzby má nezamestnaný v tejto krajine. Štát posledného zamestnania posúdi nárok na dávku v nezamestnanosti podľa svojich vnútroštátnych predpisov, pričom pri posúdení nároku na dávku v nezamestnanosti zohľadní dobu dosiahnutú na území tohto štátu, ako i na území iných štátov EÚ vrátene Slovenska, ktoré spadajú do posudzovaného obdobia.

Po priznaní dávky v nezamestnanosti však nemusí človek zotrvať v danej krajine po celý čas jej poberania. Má možnosť požiadať o jej export na Slovensko v tom prípade, ak prišiel o prácu v zahraničí a chce si novú prácu hľadať doma alebo zo Slovenska do členského štátu, ak si chce hľadať prácu tam.

Export dávky v nezamestnanosti sa uskutočňuje formou priamych platieb na účet poistenca, ktorý požiada o jej exportovanie príslušnú inštitúciu sociálneho zabezpečenia v danom štáte. Zahraničná inštitúcia, ktorú o export dávky požiada, to umožní po tom, ako žiadateľ istý čas zotrvá v jej evidencii. Po povolení exportu sa poberateľ dávky musí do 7 dní zaevidovať na príslušnom úrade práce v danej krajine, kde si hľadá prácu a musí tam byť evidovaný počas celého exportu dávky. Táto inštitúcia sa potom bude informovať v krajine, v ktorej si jej poberateľ hľadá prácu, ako občan spolupracuje s príslušnými službami zamestnanosti.

Po príchode na Slovensko

Po príchode do Slovenskej republiky sa musí osoba zaevidovať na úrade práce v lehote určenej príslušnou inštitúciou členského štátu EÚ, kde osoba získala nárok na dávku v nezamestnanosti. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny potvrdí dátum, od ktorého sa osoba dala k dispozícii službám zamestnanosti v Slovenskej republike, na formulári, ktorým inštitúcia vyplácajúca dávku v nezamestnanosti povolila export tejto dávky.

Potvrdený formulár potom predloží osoba pobočke Sociálnej poisťovne a tá ho zašle príslušnej inštitúcii služieb zamestnanosti členského štátu, z ktorého osoba odišla. Dávku v nezamestnanosti bude naďalej vyplácať príslušná inštitúcia členského štátu, kde osoba získala nárok na dávku v nezamestnanosti. Osoba bude mať však povinnosti voči úradu práce, sociálnych vecí a rodiny na území Slovenskej republiky.

Formuláre potvrdzujúce zachovanie nároku na dávku v nezamestnanosti

Na účely exportu dávky v nezamestnanosti sa používajú popri doterajších formulároch E 303 aj nové formuláre PD U2 a SED U008. Formulár E 301 vystavujú kompetentné inštitúcie v členských štátoch Európskej únie. V Belgicku ho vystavuje inštitúcia Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), so sídlom v Bruseli. K žiadosti je potrebné priložiť dokument C4, čo je potvrdenie o zamestnaní alebo iné potvrdenie týkajúce sa zamestnania. Kompletný zoznam inštitúcií a kontaktov nájdete  na stránke Sociálnej poisťovne.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Belgicko Práca Zahraničie Dávka Dávka v nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy