Súbeh pracovnej zmluvy a dohody o vykonaní práce

poradnaporadna

Mám podpísanú zmluvu na dobu neurčitú a zamestnávateľ mi teraz dáva podpísať dohodu o vykonaní práce, na ktorej je stanovené 350 hodín na 3 mesiace a nie je tam uvedená suma ani práca, ktorú budem vykonávať. To sa vraj tam potom dopíše. Môže to zamestnávateľ urobiť a nezaniká mi tým tá zmluva na dobu neurčitú?

Poradňa: Dohoda o vykonaní práce môže zamestnávateľ uzatvoriť s fyzickou osobou, ak predpokladaný rozsah práce (pracovnej úlohy), na ktorý sa táto dohoda uzatvára, nepresahuje 350 hodín v kalendárnom roku. Do predpokladaného rozsahu práce sa započítava aj práca vykonávaná zamestnancom pre zamestnávateľa na základe inej dohody o vykonaní práce.

 

Dohoda o vykonaní práce sa uzatvára písomne, inak je neplatná. V dohode o vykonaní práce musí byť vymedzená pracovná úloha, dohodnutá odmena za jej vykonanie, doba, v ktorej sa má pracovná úloha vykonať, a predpokladaný rozsah práce, ak jej rozsah nevyplýva priamo z vymedzenia pracovnej úlohy. Písomná dohoda o vykonaní práce sa uzatvára najneskôr deň pred dňom začatia výkonu práce.

 

Odmena za vykonanie pracovnej úlohy je splatná po dokončení a odovzdaní práce. Medzi účastníkmi možno dohodnúť, že časť odmeny bude splatná už po vykonaní určitej časti pracovnej úlohy. Zamestnávateľ môže odmenu po prerokovaní so zamestnancom primerane znížiť, ak vykonaná práca nezodpovedá dohodnutým podmienkam.

 

Zákon nevylučuje súbeh dohody o vykonaní práce a pracovnej zmluvy. Pracovnú zmluvu môže zamestnávateľ ukončiť len niektorým zo spôsobov upravených Zákonníkom práce, t.j. napr. dohodou, výpoveďou alebo okamžitým skončením. Pokiaľ nie je v samotnej dohode o vykonaní práce uvedené výslovne, že podpisom dohody o vykonaní práce dochádza k ukončeniu pracovného pomeru založeného pracovnou zmluvu, nie je túto dohodu možné považovať za dohodu o ukončení pracovného pomeru a pracovný pomer trvá naďalej.

 

19.11.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010 Dohoda o vykonani prace
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy