Status študenta pre účely dohody o brigádnickej práci študentov

poradnaporadna

V Zákonníku práce (§ 227) sa píše, že dohodu o brigádnickej práci študentov môže zamestnávateľ uzatvoriť s fyzickou osobou, ktorá má štatút študenta. Ja som študentom denného doktorandského štúdia (čiže 3. stupeň VŠ štúdia). Viackrát som sa stretol s názorom, že doktorandi nemôžu uzavrieť dohodu o brigádnickej práci študentov, ale zatiaľ vždy len od laikov. Ako to teda je? Mám ako doktorand v tomto prípade štatút študenta a môžem uzatvoriť dohodu o brigádnickej práci študenta alebo nie?

Poradňa: Z pohľadu pracovného práva môžeme použiť extenzívny výklad pojmu študent s odvolaním sa na zákon o vysokých školách, v zmysle ktorého uchádzač prijatý na štúdium sa stáva študentom odo dňa zápisu na štúdium; študent, ktorému bolo štúdium prerušené, sa stáva študentom odo dňa opätovného zápisu na štúdium. Študent prestáva byť študentom odo dňa skončenia štúdia a to riadnym alebo iným spôsobom.

 

Na rozdiel od právneho stavu platného do 31.12.2007, doktorand sa už ani na účely sociálneho poistenia nepovažuje za zamestnanca a vysoká škola za zamestnávateľa.

 

27.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy