Dohoda o brigádnickej práci študentov.

právna poradňaprávna poradňa

Koľko hodín maximálne môže odpracovať študent - brigádnik za 12 mesiacov, keď pracuje na dohodu o brigádnickej práci študentov? Existuje tlačivo, ktoré by umožňovalo daňové úľavy pre takéhoto brigádnika?

Poradňa: Dohodu o brigádnickej práci študentov môže zamestnávateľ uzatvoriť s fyzickou osobou, ktorá má štatút študenta. Na základe dohody o brigádnickej práci študentov nemožno vykonávať prácu v rozsahu prekračujúcom v priemere polovicu určeného týždenného pracovného času. Dodržiavanie dohodnutého a najviac prípustného rozsahu pracovného času sa posudzuje za celú dobu, na ktorú bola dohoda uzatvorená, najdlhšie však za 12 mesiacov. Konkrétna dĺžka pracovného času brigádnika preto závisí od skutočnosti, akým spôsobom je určený týždenný pracovný čas u zamestnávateľa.

 

Zúčtovanie mzdy a odvodov vykonáva zamestnávateľ, pričom zamestnanec si môže uplatniť nárok na mesačnú nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka ( roku 2010 je to 335,47 €), a to priebežne mesačne alebo až v rámci ročného zúčtovania. Na tento účel vyplní brigádnik- daňovník svojmu zamestnávateľovi Vyhlásenie na zdanenie príjmov zo závislej činnosti, a to najneskôr do konca mesiaca, v ktorom začal pracovať pre zamestnávateľa.

 

12.8.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy