Podpísal som dohodu, ale nepracoval som. Mal som nárok na mzdu?

Pri dohodách o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru nemá zamestnanec také nároky ako ten, kto pracuje na základe pracovnej zmluvy.Pri dohodách o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru nemá zamestnanec také nároky ako ten, kto pracuje na základe pracovnej zmluvy. Zdroj: thinkstock.com

Od 21. júla 2014 do 31. decembra 2014 som mal uzatvorenú dohodu o pracovnej činnosti v rozsahu 10 hodín týždenne. Počas trvania dohody som neodrobil ani minútu. Zamestnávateľ argumentoval tým, že nevie kedy ma bude potrebovať. Nepotreboval ma však vôbec. Môže si toto dovoliť? Neporušil zákon? Nehrozí mu pokuta alebo nemám nárok na zaplatenie ušlej mzdy? Chcem sa obrátiť na inšpektorát práce, ale neviem, či to má význam.

 

Poradňa: Pri dohodách o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru nemá zamestnanec také nároky ako ten, kto pracuje na základe pracovnej zmluvy. Zamestnancovi s uzatvorenou dohodu o pracovnej činnosti (rozsah 10 hodín týždenne je maximálny prípustný rozsah pracovného času podľa Zákonníka práce), nemá zamestnávateľ povinnosť pravidelne prideľovať prácu, ani jej neprideľovanie nemusí kompenzovať.

Dohody tiež nezakladajú právo zamestnanca na dovolenku, zabezpečenie stravovania a iné podľa Zákonníka práce tak, ako je to u zamestnancov v pracovnom pomere.

„Nárok na mzdu v takomto prípade nevzniká. Zamestnanci s uzatvorenou dohodou sú odmeňovaní iba za tú prácu, ktorú vykonali pre zamestnávateľa, a za vykonanú prácu im zamestnávateľ poskytuje odmenu,“ vysvetľuje Miroslava Skičková, šéfka „Kobry“ na kontrolu nelegálneho zamestnávania z Národného inšpektorátu práce.

V tomto prípade preto nie je vhodné, aby sa dohodár obrátil na inšpektorát práce.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dohoda Mzda Vyplatenie Dohodár Práca na dohodu Dohoda o pracovnej činnosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy