Dohoda o pracovnej činnosti a výplatný termín

poradnaporadna

Brigádujem ako upratovačka na dohodu o pracovnej činnosti. V zmluve je napísané: rozsah dohodnutej práce maximálne 10 hodín týždenne. Do práce nastupujem od pondelku do piatku, niekedy aj soboty, do knihy dochádzky musíme písať a odpracovať denne 4 hodiny. Mesačne odpracujeme okolo 85 – 90 hodín. Do výplatnej pásky nám napíšu cca 36 hodín na mesiac a dostávame mzdu okolo 150 EUR./ kto pracuje 4 hod. denne. Do zmluvy uviedli, že výplatný termín je najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca. Za minulý mesiac sme výplatu ako obyčajne ešte nedostali a to je 29. 3.2011. Tí, ktorí majú zmluvy na 6 hod., vôbec nedostávajú stravné lístky. Odpracované hodiny vôbec nesedia so skutočnosťou. Výplatné pásky dostávame v strede mesiaca. Výplatu v nedohľadne. Je nejaká možnosť alebo zákon, aby zamestnávateľ nevydieral zamestnanca takýmto spôsobom, neskorým poukazovaním mzdy na účet.

Poradňa: V dohode o pracovnej činnosti musí byť uvedená dohodnutá práca, dohodnutá odmena za vykonávanú prácu, dohodnutý rozsah pracovného času a doba, na ktorú sa dohoda uzatvára. V prípade opísanom vyššie zamestnávateľ so zamestnancom dojednal aj splatnosť odmeny, pričom postupoval podľa ustanovení Zákonníka práce o splatnosti mzdy. Na pracovnoprávne vzťahy založené dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa vzťahujú len ustanovenia prvej časti Zákonníka práce ( splatnosť mzdy v pracovnom pomere je upravená v štvrtej časti Zákonníka práce). Ak zamestnávateľ dodržiava výplatný termín dojednaný v dohode, nejedná sa o porušenie žiadnych predpisov ani dohody a nemožno hovoriť o omeškaní s vyplatením odmeny.

 

Ako sme už vyššie uviedli, na pracovnoprávne vzťahy založené dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa vzťahujú len ustanovenia prvej časti Zákonníka práce, preto zamestnávateľ ani nie povinný prispievať zamestnancom na stravu, napr. vo forme stravných lístkov.

 

Z opisu situácie v čitateľskej otázke však vyplýva, že zamestnávateľ porušil ustanovenie Zákonníka práce pri dojednaní a následnom vykazovaní rozsahu pracovnej činnosti. Na základe dohody o pracovnej činnosti možno vykonávať pracovnú činnosť v rozsahu najviac 10 hodín týždenne. Tento rozsah nemožno ani v jednom týždni prekročiť. Okrem iného, zamestnávateľ je povinný viesť evidenciu pracovného času zamestnancov, ktorí vykonávajú prácu na základe dohody o pracovnej činnosti a v prípade opísanom vyššie evidencia pracovného času nezodpovedá skutočnosti.

 

08.04.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Poradna Vyplata Kariera2011 Dohoda o pracovnej cinnosti
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy