Osamelá matka má nárok na poberanie dlhšej materskej dávky

Slobodná matka automaticky podmienku osamelosti nespĺňa.Slobodná matka automaticky podmienku osamelosti nespĺňa. Zdroj: thinkstock.com

Osamelá matka môže poberať materskú až 37 týždňov. Musí však splniť podmienku osamelosti, to znamená nemôže žiť v domácnosti s inou fyzickou osobou, s ktorou sa podieľajú na úhrade nákladov na život.

Dávku materské vypláca Sociálna poisťovňa pri jednom dieťati spravidla 34 týždňov od vzniku nároku na dávku. Ak je poistenkyňa osamelá, toto obdobie sa predlžuje o tri týždne. Osamelá matka ju teda môže dostávať až 37 týždňov.

V tejto súvislosti ale poisťovňa upozorňuje, že podmienku osamelosti nemusí automaticky spĺňať každá slobodná matka. Za osamelú sa totiž nepovažuje osoba, ktorá žije v domácnosti s inou fyzickou osobou, napr. s rodičom, s ktorým sa spoločne podieľajú na úhrade nákladov napr. na nájomné, ako aj na úhrade ďalších nákladov spojených s chodom domácnosti.

Keďže splnenie podmienky osamelosti sa sleduje ku koncu 34. týždňa od vzniku nároku na materské, o predĺženie poberania dávky materské z dôvodu osamelosti žena žiada krátko pred uplynutím 34. týždňa v pobočke, ktorá jej dávku vypláca. Osamelosť preukazuje čestným vyhlásením, v ktorom okrem dôvodu osamelosti uvedie aj to, že preberá právnu zodpovednosť nepravdivého vyhlásenia.

Ak SP zistí, že informácie v čestnom vyhlásení sa nezakladajú na pravde, materské za obdobie od začiatku 35. týždňa do konca 37. týždňa odníme a dávku nevyplatí. Ak už bola dávka vyplatená, vzniká matke dieťaťa povinnosť materské odo dňa, od ktorého jej nepatrilo, vrátiť Sociálnej poisťovni.

V roku 2014 poberalo materské po 34. týždni z dôvodu osamelosti 1858 matiek.

Viac o téme: Domáce Materská Materská dávka Osamelá matka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy