Tehotenstvo vo výpovednej dobe. Kedy sa skončí pracovný pomer?

Zamestnankyňa má nárok na zvýšenú ochranu pred výpoveďou v čase, kedy je tehotná alebo je na materskej alebo rodičovskej dovolenke.Zamestnankyňa má nárok na zvýšenú ochranu pred výpoveďou v čase, kedy je tehotná alebo je na materskej alebo rodičovskej dovolenke. Zdroj: photl.com

Od 1. februára 2013 do 31. marca 2013 mi plynie výpovedná lehota a v tejto dobe som otehotnela, tak by som chcela vedieť či sa na mňa vzťahuje ochranná lehota a že kedy mi tým pádom skončí výpoveď.

Poradňa: Určenie, kedy sa skončí pracovný pomer zamestnankyne a či požíva zvýšenú ochrany z dôvodu materstva a tehotenstva, závisí od toho, či dala výpoveď zamestnankyňa zamestnávateľovi alebo zamestnávateľ zamestnykani a z akého dôvodu.  

Zamestnankyňa má nárok na zvýšenú ochranu pred výpoveďou v čase, kedy je tehotná, na materskej dovolenke, na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky. V  tomto čase, ktorý sa nazýva ochrannou dobou, nemožno dať zamestnankyni výpoveď. Ak jej výpoveď bola daná pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnankyňa sama nebude trvať na predĺžení trvania pracovného pomeru. V tomto prípade bola síce výpoveď daná pred začiatkom ochrannej doby, takže je platná, ale výpovedná doba sa predĺži a pracovný pomer sa skončí až uplynutím ochrannej doby. 

K predĺženiu výpovednej doby nedôjde v prípade, ak dala výpoveď zamestnankyňa ako aj v prípade, ak zamestnávateľ dal zamestnankyni výpoveď z jedného z nasleeovných dôvodov: zrušenie prevádzky zamestnávateľa, z dôvodov, pre ktoré môže zamestnávteľ okamžite skončiť pracovný pomer , z dôvodu, že zamestnakyňa  z viny stratila predpoklady na výkon dohodnutej práce podľa osobitného zákona.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Pracovný Ochranná Pomer Doba Lehota Tehotenstvo Výpovedná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy