Mám nárok na odstupné po výpovedi po rodičovskej?

Po rodičovskej dovolenke musí zamestnávateľ držať miesto pre zamestnanca.Po rodičovskej dovolenke musí zamestnávateľ držať miesto pre zamestnanca. Zdroj: photl.com

Končí sa mi rodičovská dovolenka. Šéf sa rozhodol dať mi výpoveď. V práci si nechal človeka, ktorý ma zastupoval počas rodičovskej. Keďže som bola zamestnaná viac ako päť rokov, mám nárok na odstupné 3 mesiace? On sa rozhodol že mi nevyplatí odstupné, ale bude ma vo firme držať ešte tri mesiace a vraj zadarmo nič nevyplatí. Má na to právo?

Poradňa:  Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce (t.j. až do troch rokov veku dieťaťa), zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa má právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mala alebo ktoré jej vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

Ako vyplýva z uvedeného, pokiaľ u zamestnávateľa existujú pôvodné práva a pôvodné pracovné miesto, musí zamestnankyňu po návrate z rodičovskej dovolenky na takéto miesto zaradiť. Iba v prípade ak by takéto miesto neexistovalo t.j., ak by sa už práca nevykonávala alebo ak by nebolo možné ani zaradenie zamestnankyne na prácu podľa pracovnej  zmluvy a zamestnankyňa odmietne prijať ponúknutú inú vhodnú prácu, zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer  výpoveďou z tzv. organizačných dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, keď sa zamestnankyňa v dôsledku organizačných zmien u zamestnávateľa stala nadbytočnou. 

Ak bola zamestnancovi daná výpoveď z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm. b) ZP, zamestnanec má právo pred začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa, aby sa pracovný pomer skončil dohodou. Tejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť a zamestnankyni vtedy vzniká nárok na odstupné. Zamestnankyni patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jej priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.  Ako vyplýva z uvedeného, v súčasnosti neexistuje súbeh výpovednej doby a odstupného, takže dostane zamestnanec výpoveď, musí ešte pred začiatkom plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou k určitému dátumu napr.  výpoveď je doručená 25.9., výpovedná doba by začala plynúť od 1.10. a trvala by 3 mesiace a pracovný pomer by sa mal skončiť 31.12., ale ak zamestnanec požiada pri doručení výpovede alebo najneskôr do 30.9. o skončenie pracovného pomeru dohodou k 30.9. , zamestnávateľ mu musí vyhovieť, pracovný pomer sa skončí k 30.9. a zamestnanec dostane  trojmesačné odstupné. Zamestnanec si môže vybrať aj možnosť, že časť výpovednej doby odpracuje a za zvyšok dostane odstupné, t.j. požiada o skončenie pracovného pomeru dohodou k 31.10. , za tento mesiac má nárok na mzdu a po skončení pracovného pomeru dostane dvojmesačné odstupné.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dovolenka Poradňa Rodičovská
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy