Rodičovská dovolenka a jej rozdelenie na viac častí

poradnaporadna

Rozhodla som sa, že do práce nastúpim 13.04.2012 napriek tomu , že mám nárok na rodičovskú dovolenku až do 28.02.2013, ale chcela by som si ju presunúť na júl a august, nakoľko nemám kde umiestniť dcéru počas prázdnin. V práci sa mi k tomu nevedeli vyjadriť nakoľko ešte taký prípad nemali. Vzťahuje sa aj na tento môj prípad novela Zákonníka práce platná od septembra 2011?

Poradňa: Rodičovská dovolenka slúži na prehĺbenie starostlivosti o dieťa. Ak muž alebo žena požiadajú, zamestnávateľ je povinný im poskytnúť rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, rodičovská dovolenka sa poskytuje až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.

 

V zmysle ustanovenia § 166 ods. 4 Zákonníka práce, zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť, že rodičovskú dovolenku možno poskytnúť najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši päť rokov veku, a ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši osem rokov veku, a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka nečerpala v období podľa § 166 ods. 2 (t.j. v rozsahu uvedenom v predchádzajúcom odseku - v rozsahu, v ktorom muž alebo žena nečerpali rodičovskú dovolenku do dňa, v ktorom dieťa dovŕšilo 3 roky, resp. 6 rokov, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom).

 

Uvedené ustanovenie neznamená predĺženie rodičovskej dovolenky, jej dĺžka zostáva zachovaná , ale rodič si môže nevyčerpanú časť tejto dovolenky „preniesť“ na neskoršie obdobie. Ak žena lebo muž nevyčerpajú celú výmeru rodičovskej dovolenky počas prvých troch alebo piatich rokov veku dieťaťa, môže sa so zamestnávateľom dohodnúť, že zvyšnú nevyčerpanú časť dovolenky si presunú na neskoršie obdobie a to až do piatich rokov veku dieťaťa a v prípade dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom do ôsmich rokov veku dieťaťa. V tomto prípade upozorňujeme, že zákon vyžaduje dohodu so zamestnávateľom a nestanovuje tak ako v prípade ustanovenie §166 ods. 2, že zamestnávateľ je povinný takéto presunutie rodičovskej dovolenky umožniť.

 

Uvedené ustanovenia Zákonníka práce sa vzťahujú aj na pracovnoprávne vzťahy, ktoré vznikli pred l. septembrom 2011.

30.04.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Rodicovska dovolenka
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy