Výpoveď zamestnankyni na rodičovskej dovolenke

poradnaporadna

Môže mi dať zamestnávateľ výpoveď, keď som na rodičovskej dovolenke? Vo firme som zamestnaná šiesty rok a od 1.12. 2011 sa zamestnávateľ sťahuje do iného mesta. Pre mňa je neprijateľné ďaleko dochádzať do zamestnania. Zamestnávateľ ma vyzval podpísať dodatok k pracovnej zmluve, v ktorom sa mení adresa zamestnávateľa. Myslím, že by som to nemala podpisovať, lebo prídem o odstupné. Ale vyhráža sa mi, že ak to nepodpíšem, tak mi dá výpoveď hneď, aj keď som na rodičovskej dovolenke. Môže to tak urobiť?

Poradňa: Jedným z výpovedných dôvodov na strane zamestnávateľa v zmysle ustanovenia § 63 ods.1 písm. a) Zákonníka práce je, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť.

 

Na čo sa nevzťahuje zákaz výpovede

Zákon síce zakazuje zamestnávateľovi dať výpoveď zamestnancovi v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky. Tento zákaz výpovede sa ale nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi z dôvodov ustanovených § 63 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce.

 

Trvanie výpovednej doby

Ak bola daná zamestnankyni daná výpoveď, jej pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začne plynúť prvým dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola doručená výpoveď.

V prípade, ak pracovný pomer trval ku dňu doručenia výpovede menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac. Ak pracovný pomer trval viac ako a jeden a menej ako päť rokov, výpovedná doba je dva mesiace a ak pracovný pomer trval viac ako päť rokov, výpovedná doba je tri mesiace.

 

Nárok na odstupné vs výpovedná doba

Ak je zamestnancovi daná výpoveď z dôvodu podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm. a) alebo b), , zamestnanec bude mať nárok na odstupné, ak požiada zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou pred začiatkom plynutia výpovednej doby. Odstupné sa poskytuje v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

 

09.12.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 1.9. Vypoved rodicovska
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy