Firma menila majiteľa. Prídem o odstupné?

Na výšku sumy odstupného má vplyv jednak spôsob skončenia pracovného pomeru  (dohodu alebo výpoveďou) a súčasne aj doba trvania pracovného pomeru.Na výšku sumy odstupného má vplyv jednak spôsob skončenia pracovného pomeru (dohodu alebo výpoveďou) a súčasne aj doba trvania pracovného pomeru. Zdroj: photl.com

Nastúpila som do práce v roku 2009 a v roku 2012 sa menili majitelia (jeden predal všetko druhému majiteľovi). Vo firme však všetko ostalo tak, ako predtým. Započítava sa mi odpracovaných 5 rokov k dnešnému dnu alebo 2 roky? Zamestnávateľ mi chce dať výpoveď, ale argumentuje, že zmluvu mám od 1. januára 2012 a nechce mi dať odstupné, aj keď je to ten istý človek a pracujem pre neho od 1. marca 2009.

 

Poradňa: Výška odstupného sa určí podľa doby trvania pracovného pomeru ku dňu doručenia výpovede, alebo ku dňu skončenia pracovného pomeru dohodou, ak sa pracovný pomer skončí na základe niektorého z dôvodov, s ktorými Zákonník práce spája nárok na vyplatenie odstupného. Dôvody, kedy je zamestnávateľ povinný vyplatiť odstupné, sme uvádzali v článku Môžem dostať odstupné a odchodné naraz?

Na výšku sumy odstupného má vplyv jednak spôsob skončenia pracovného pomeru  (dohodu alebo výpoveďou) a súčasne aj doba trvania pracovného pomeru.

Ak počas trvania pracovného pomeru došlo k prevodu práv a povinností z jedného zamestnávateľa na druhého alebo ak sa len zmenil napríklad spoločník - majiteľ v spoločnosti, ktorý je zamestnávateľom, do doby trvania pracovného pomeru sa započítava celá doba trvania, v týchto prípadoch nie je potrebné z dôvodu zmeny robiť novú pracovnú zmluvu.

Vo vyššie uvádzanom prípade na základe daného opisu nie je možné určiť, k akej zmene došlo. Ak sa v dôsledku zmien ukončil predchádzajúci pracovný pomer a vznikol následne nový s iným subjektom, i keď ako osoba majiteľa - spoločníka alebo štatutára vystupovala tá istá osoba ako v predchádzajúcom zamestnaní, do doby trvania pracovného pomeru sa započíta len doba nového zamestnania. Ak  sa pracovný pomer v zmysle ustanovenia § 76 ods. 1 Zákonníka práce skončí výpoveďou, nárok na odstupné nevznikne, lebo pracovný pomer trval menej ako dva roky. Ak by sa pracovný pomer končí dohodou v zmysle ustanovenia §76 ods. 2, zamestnancovi vznikne nárok na odstupné. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Zmena Dohoda Firmy Odchodné Odstupné Trvanie Skončenie Pracovného Pomeru Zamestnania Dohodár Majiteľa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy