Môžem dostať odstupné a odchodné naraz?

Nárok na odchodné súvisí s ukončením pracovného pomeru a odchodom do dôchodku.Nárok na odchodné súvisí s ukončením pracovného pomeru a odchodom do dôchodku. Zdroj: photl.com

Som pracujúca dôchodkyňa a moja pozícia zanikla z organizačných zmien. Je možné dostať odstupné aj odchodné naraz (ak by som podľa par. 63, písm. b dostala odstupné a rozhodla sa odísť prvýkrát do dôchodku). Ak nepôjdem do dôchodku a dostanem odstupné - ak sa rozhodnem po nejakej dobe odísť do dôchodku, mám nárok na odchodné a ak áno, za akú dobu po odstupnom? Ak mi zamestnávateľ zmení neurčitú dobu na určitú, mám po uplynutí tejto doby nárok na odstupné alebo mi po uplynutí určitej doby skončí pracovný pomer bez nároku na odstupné?

Poradňa: Nárok na odstupné vzniká, ak sa pracovný pomer končí výpoveďou alebo dohodou :

  • z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b)  Zákonníka práce (spolu často označované aj ako organizačné dôvody)
  • z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu
  • z dôvodov, že zamestnanec nesmie vykonávať prácu pre pracovný úraz, chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva

Výška odstupného závisí od doby trvania pracovného pomeru ako aj od spôsobu  jeho skončenia (dohodou alebo výpoveďou).

Nárok na odchodné súvisí s ukončením pracovného pomeru a odchodom do dôchodku. Nárok na odchodné vypláca zamestnávateľ zamestnancom pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok, a to najmenej v sume jeho priemerného zárobku, ak zamestnanec požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do 10 dní po skončení pracovného pomeru.

Nie je vylúčené, aby súčasne vznikol zamestnancovi nárok na odstupné aj odchodné,  zákon takýto súbeh nevylučuje. Vyplatenia odstupného aj odchodného je spojené so skončením pracovného pomeru, pričom na vyplatenie odstupného má zamestnanec nárok zakaždým, t.j. pri každom skončení pracovného pomeru výpoveďou alebo dohodou, z jedného z vyššie uvedených dôvodov, ale na vyplatenie odchodného má zamestnanec nárok len ak sa jedná o prvé skončenie pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok.

Ak zamestnanec pri skončení pracovného pomeru dostane vyplatené odchodné a následne sa opäť zamestná, či už o toho istého alebo u iného zamestnávateľa, druhýkrát mu nárok na odchodné nevznikne.

Ak zamestnanec neskončí pracovný pomer, t.j. dohodou  (dodatkom) dôjde len k zmene dojednaní v pracovnej zmluve upravujúcich trvanie pracovného pomeru a trvanie sa zmení z doby neurčitej na dobu určitú, pri skončení pracovného pomeru v budúcnosti bude mať zamestnanec nárok na odchodné, lebo sa bude jednať o prvé skončenie pracovného pomeru  po vzniku nároku na starobný dôchodok.   Ak sa zmení trvanie pracovného pomeru na dobu určitú, po uplynutí uvedenej doby nevznikne nárok na odchodné, lebo pracovný pomer skončí uplynutím dojednanej doby a nie výpoveďou alebo dohodou z jedného z vyššie uvedených dôvodov, s ktorými zákon spája vyplatenie odstupného.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Zmeny Práce Odchodné Odstupné Skončenie Pracovného Pomeru Organizačné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy