Výpoveď z roku 2012. Mala som dostať odstupné?

Zamestnancovi by vznikol nárok na odstupné, ak by požiadal o skončenie pracovného pomeru najneskôr  31. decembra 2012.Zamestnancovi by vznikol nárok na odstupné, ak by požiadal o skončenie pracovného pomeru najneskôr 31. decembra 2012. Zdroj: photl.com

Zamestnávatel mi dal vypoveď z dovodu nadbytočnosti 31. decembra 2012, ktoré začalo plynúť od 1. januára 2013 s trojmesačnou výpovednou lehotou. Mala som nárok na odstupné a v akej výške, keď som odpracovala vo firme 13 rokov?

Poradňa: V roku 2012 ešte neexistoval súbeh výpovednej doby a odstupného a teda zamestnanec, ktorý dostal výpoveď, mohol požiadať o odstupné alebo mohol odpracovať výpovednú dobu.

Podľa  právneho stavu platného v roku 2012, ak bola daná zamestnancovi výpoveď, ešte pred začiatkom plynutia výpovednej doby mohol zamestnanec požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou, zamestnávateľ bol povinný takejto žiadosti vyhovieť a zamestnanec mal nárok na odstupné vo výške podľa počtu mesiacov, koľko by trvala výpovedná doba.  Vo  vyššie uvedenom prípade by zamestnancovi vznikol nárok na odstupné, ak by požiadal o skončenie pracovného pomeru najneskôr  31. decembra 2012.

Od 1.1.2013  nastala zmena v Zákonníku práce, ktorá opätovne zaviedla súbeh výpovednej doby a odstupného, t.j. zamestnancovi vznikne po skončení pracovného pomeru uplynutím výpovednej doby aj nárok na odstupné.

Zákonník práce v prechodných ustanoveniach výslovne uvádza, že výpoveď daná zamestnávateľom zamestnancovi pred 1. januárom 2013 a nároky, ktoré z nej vznikli, sa posudzujú podľa predpisov účinných do 31. decembra 2012. Z uvedeného vyplýva, že zamestnanec, ktorému bola daná výpoveď v roku 2012 a ktorý odpracuje výpovednú dobu, nemá nárok na odstupné, i keď sa jeho pracovný pomer skončí až v roku 2013.

Podľa právneho stavu platného v roku 2012, ak bola daná zamestnancovi výpoveď, ešte pred začiatkom plynutia výpovednej doby mohol zamestnanec požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou, zamestnávateľ bol povinný takejto žiadosti vyhovieť a zamestnanec mal nárok na odstupné vo výške podľa počtu mesiacov, koľko by trvala výpovedná doba.  Vo vyššie uvedenom prípade by zamestnancovi vznikol nárok na odstupné, ak by požiadal o skončenie pracovného pomeru najneskôr  31. decembra 2012.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Výpoveď Odstupné 2012
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy