Má dohodár nárok na odchodné?

Zamestnanec, ktorý vykonáva prácu na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, nemá nárok na odchodné pri skončení dohody a odchode do dôchodku.Zamestnanec, ktorý vykonáva prácu na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, nemá nárok na odchodné pri skončení dohody a odchode do dôchodku. Zdroj: photl.com

V prípade, že odchádza dohodár do dôchodku, má nárok na odchodné? 1. prípad - ak je dohoda do konca roka, 2. prípad - ak sa dohoda končí v príslušnom mesiaci, 3. prípad - ak bude pracovať aj naďalej na dohodu.

Poradňa: Zamestnanec, ktorý vykonáva prácu na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru v zmysle ustanovenia § 223 a nasl. Zákonníka práce, nemá nárok na odchodné pri skončení dohody a odchode do dôchodku.

V prvom rade, odchodné v zmysle ust. §76a Zákonníka práce vypláca zamestnávateľ zamestnancom pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok  to najmenej v sume jeho priemerného zárobku, ak zamestnanec požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do 10 dní po skončení pracovného pomeru.

Odchodné je  peňažným plnením, na ktoré majú nárok zamestnanci v pracovnom pomere v súvislosti s odchodom do dôchodku. Pracovný pomer je druhom pracovnoprávneho vzťahu, ktorý sa  zakladá vždy pracovnou zmluvou.

Súčasne, zamestnanci, ktorí pracujú pre zamestnávateľa na základe dohody o vykonaní práce, dohody o pracovnej činnosti alebo dohody o brigádnickej práci študentov vykonávajú práce mimo pracovného pomeru a na takýto pracovnoprávny vzťah sa vzťahujú len určité ustanovenia Zákonníka práce, a to ustanovenia prvej časti (všeobecné ustanovenia), § 85 ods. 1 a 2,  § 90 ods. 10 (vybrané ustanovenie týkajúce sa pracovného času a doby odpočinku ), § 91 až 95 (prestávky v práci, nepretržitý denný odpočinok, nepretržitý odpočinok v týždni, dni pracovného pokoja)  § 98 ( nočná práca), § 119 ods. 1 (minimálna mzda) a šiestej časti (ochrana práce).

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Na Práca Dôchodca Dôchodok Odchodné Dohodu Dohodár
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy