Pracujúci dôchodca. Patrí mu odchodné?

Po skončení pracovného pomeru vzniká zamestnancovi nárok na odchodné vo výške priemerného mesačného zárobku po splnení viacerých podmienok.Po skončení pracovného pomeru vzniká zamestnancovi nárok na odchodné vo výške priemerného mesačného zárobku po splnení viacerých podmienok. Zdroj: photl.com

Zamestnancovi bol priznaný starobný dôchodok v roku 2010 a pracovný pomer bol skončený v roku 2013. Patrí mu aj v tomto prípade odchodné, keď už má priznaný dôchodok pred viac ako dvomi rokmi?

 

Poradňa: Po skončení pracovného pomeru vzniká zamestnancovi nárok na odchodné vo výške priemerného mesačného zárobku:

  1. ak  ide o prvé skončenie pracovného po vzniku nároku na: starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70%
     
  2. ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení.

Zákon nestanovuje ani neobmedzuje nárok zamestnanca na odchodné podľa času, v akom časovom predstihu pred skončením pracovného pomeru poberal dôchodok. Pokiaľ sú splnené podmienky na odchodné  podľa ustanovenia § 76a Zákonníka práce,  zamestnanec má nárok na vyplatenie odstupného, ale len od jedného zo zamestnávateľov, a to aj mal uzatvorených viacero pracovných pomerov.  

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dôchodca Dôchodok Odchodné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy