Ak odmietnem náhradnú prácu, prídem o odstupné?

Ak zamestnanec odmietol ponuku, nezaniká mu nárok na odstupné.  Ak zamestnanec odmietol ponuku, nezaniká mu nárok na odstupné. Zdroj: photl.com

Pracujem v škole viac ako 20 rokov, ale vzhľadom na to, že máme málo žiakov budeme mať problém s pracovným úväzkom. Už teraz mám čiastočný úväzok. Predpokladám, že mi škola ponúkne cca 10 hodín práce, ak nie menej. V tom prípade by som to odmietla, lebo by mi to bránilo v hľadaní práce na plný úväzok u iného zamestnávateľa. Len sa obávam, či to nebudú hodnotiť ako odmietnutie práce a ukončia so mnou pracovný pomer bez odstupného. Myslím, že na široké kompetencie vedenia školy, to môžu urobiť.

Poradňa: Úväzok, t.j. rozsah pracovného času (počet hodín do týždňa) je dojednaný v pracovnej zmluve a meniť ho možno len na základe dohody zamestnanca a zamestnávateľa, pričom  táto dohoda sa  nazýva dohodou  o zmene pracovnej zmluvy alebo dodatkom k pracovnej zmluve, pričom v oboch prípadoch sa v zásade jedná len o odlišné pomenovanie rovnakého úkonu.

Ak zamestnanec nesúhlasí s navrhovanou zmenou, nie je povinný takýto dodatok podpísať. Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, len  ak ho nemá možnosť zamestnávať ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,  a ak zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

Vyššie uvedená ponuková povinnosť musí byť splnená, inak je výpoveď neplatná. Ak zamestnávateľ nemá pre zamestnanca  vhodnú prácu, ktorú by mu mohol ponúknuť, môže dať zamestnancovi výpoveď. Ak zamestnávateľ má takúto prácu, prípadne má pre zamestnanca inú prácu aspoň na kratší pracovný čas v mieste výkonu práce, musí takúto prácu zamestnancovi ponúknuť. Ak zamestnanec ponuku príjme, uzatvorí so zamestnávateľom dohodu o zmene pracovnej zmluvy.  Ak zamestnanec ponuku neakceptuje, zamestnávateľ  splnil svoju ponukovú povinnosť a môže dať zamestnancovi výpoveď.   

Nárok na odstupné vzniká výlučne a len na základe dôvodu výpovede a nie podľa toho, či zamestnanec odmietol prijať náhradnú prácu alebo prácu v inom rozsahu ako bola pôvodne dojednaná pôvodne v pracovnej zmluve. Ak zamestnanec odmietol ponuku, nezaniká mu nárok na odstupné. 

Odstupné vypláca zamestnávateľ zamestnancovi, s ktorým sa končí pracovný pomer z jedného z nasledovných dôvodov:   

a)  zamestnávateľ alebo jeho časť sa

1. zrušuje alebo

2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce,

b)  zamestnanec sa stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách

c) zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu,

d)  zamestnanec nesmie vykonávať prácu pre pracovný úraz, chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva

Vo vyššie uvedených prípadoch má zamestnanec nárok na odstupné, ktorého výška závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru ako aj od spôsobu skončenia pracovného pomeru ( výpoveďou alebo dohodou). V kolektívnych zmluvách môže byť dokonca dojednaná aj vyššia výška odstupného.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Práca Výpoveď Náhradná Odstupné Vhodná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy