Chcem dať výpoveď zo zdravotných dôvodov. Dostanem odstupné?

Ak dá výpoveď zamestnanec, nevznikne mu nárok na odstupné.Ak dá výpoveď zamestnanec, nevznikne mu nárok na odstupné. Zdroj: photl.com

Mám nárok na odstupné, ak dám výpoveď zo zdravotných dôvodov, aj keď som v tomto čase nebola práceneschopná? V minulosti som mala problém s chrbticou a odvtedy nemôžem robiť namáhavú prácu.

Poradňa: Zamestnanec môže dať výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Ak chce dať výpoveď zamestnanec, môže v podstate uviesť do výpovede akékoľvek dôvody, ale nárok na odstupné mu nevznikne. Nárok na odstupné totiž nikdy nevzniká v prípade výpovede danej zamestnancom.

Ak má zamestnanec zdravotné problémy, ktoré mu  bránia vo výkone práce, je potrebné dodržať určitý postup. V prvom rade je potrebné relevantne zistiť existenciu zdravotných dôvodov, pre ktoré zamestnanec dlhodobo nemôže vykonávať svoju prácu a na základe takéhoto zistenia- potvrdeného lekárskym posudkom- požiadať zamestnávateľa o preradenie na inú prácu.  V zmysle ustanovenia § 55 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu:

a)   ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo
b) ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

Z lekárskeho posudku, nie len z nálezu alebo doporučenia, musí vyplývať, že zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu; takýto posudok vydáva lekár, špecializovaný lekár alebo zdravotnícke zariadenie. Lekársky posudok, ktorého záverom je zistenie o chorobe z povolania alebo o ohrozenie chorobou z povolania vydávajú len špecializované zdravotníckymi zaradenia zamerané na pracovné lekárstvo.

Ak zamestnanec získal lekársky posudok, musí zamestnávateľovi tento posudok predložiť a požiadať o preradenie na inú prácu.  

Ak zamestnávateľ nemá možnosť preradiť zamestnanca na inú práci,  môže dať zamestnancovi výpoveď  z výpovedného dôvodu podľa ustanovenia §  63 ods. 1 písm. c) , t.j.  ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, iba vtedy, ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu. V tomto prípade upozorňujeme, že vhodnosť práce sa posudzuje podľa kvalifikačných predpokladov, predchádzajúcej praxe aj zdravotných predpokladov na výkon práce. Ak zamestnanec dostane výpoveď z jedného z vyššie uvedených dôvodov alebo ak sa dohodne so zamestnávateľom na skončení pracovného pomeru z jedného vyššie uvedených dôvodov, má nárok na odstupné. Opätovne upozorňujeme, že sa musí jednať o výpoveď danú zamestnávateľom. Výška odstupného závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru aj od spôsobu skončenia pracovného pomeru a jeho výška je uvedená v ustanovení § 76 Zákonníka práce.

Ak zamestnávateľ po predložení lekárskeho posudku zamestnanca nepreradí na inú prácu ani mu nedá výpoveď, zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu. Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, musí v ňom uviesť dôvod a doručiť ho zamestnávateľovi. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí  byť písomné, zamestnanec  v ňom  musí skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musí ho doručiť, inak je neplatné.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Zdravotné Výpoveď Dôvody Odstupné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy