Môžem odmietnuť výpovednú lehotu a žiadať odstupné?

Ak sa stal zamestnanec nadbytočným môže pred začiatkom plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou. Ak sa stal zamestnanec nadbytočným môže pred začiatkom plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou. Zdroj: photl.com

Zamestnávateľ mi oznámil, že mi dáva výpoveď z organizačných dôvodov od 1. novembra. Odpracovala som u neho viac ako 5 rokov. Povedal mi, že mám nárok na dvojmesačnú výpovednú lehotu. Mám ako zamestnanec právo odmietnuť výpovednú lehotu a pýtať si odstupné? A pri odpracovaní piatich rokov nemám nárok na trojmesačnú výpovednú lehotu? Kedy sa potom musím ísť hlásit na úrad po uplynutí výpovednej lehoty?

Poradňa:   Výpoveď musí byť písomná a musí byť zamestnancovi doručená, nemožno ju len ústne oznámiť. Ak je zamestnancovi daná výpoveď okrem iného z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, t.j. ak sa zamestnanec stal nadbytočným v dôsledku organizačnej zmeny u zamestnávateľa, môže pred začiatkom plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou. Zamestnávateľ je povinný takejto žiadosti vyhovieť a zamestnancovi vzniká nárok na odstupné vo výške podľa počtu mesiacov,koľko by trvala výpovedná doba. Výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede.

V tomto prípade je dôležité, aby zamestnanec požiadal o skončenie pracovného pomeru dohodu ešte pred začatím plynutia výpovednej doby. Ak zamestnanec nepožiada o skončenie dohodou, nebude mať nárok na odstupné a pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Počas výpovednej doby pracovný pomer trvá, t.j. zamestnanec je povinný vykonávať prácu a zamestnáývateľ je povinný mu za prácu platiť mzdu. Ak zamestnávateľ nemá počas výpovednej doby pre zamestnanca prácu, jedná sa o prekážku v práci na strane zamestnávateľa a zamestnávateľ je povinný platiť zamestnanacovi náhradu mzdy.

Dĺžka výpovednej doby závisí od dĺžky trvania  pracovného pomeru zamestnanca ku dňu doručenia výpovede. Dĺžka výpovednej doby je tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca ku dňu doručenia výpovede trval najmenej 5 rokov.

Ak  sa chce občan zaregistrovať na úrade práce, t.j. požiadať o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie, môže tak urobit kedykoľvek po skončení pracovného pomeru. Pracovný pomer sa skončí dňom, uvedeným v dohode o skončení pracovného pomeru , alebo, ak dohoda nebola uzatvorená, posledným dňom trvania výpovednej doby. Ak občan požiada o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie do 7 kalendárnych dní po ukončení pracovného pomeru, bude zaradený do evidencie nasledujúcim dňom po ukončení zamestnania; ak požiada neskôr, bude zaradený dňom osobného podania žiadosti.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Dohoda Ukončenie Odstupné Lehota Skončenie Výpovedná Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy