Podpísal som dohodu. Dostanem odstupné?

Výpoveď dohodou neexistuje.Výpoveď dohodou neexistuje. Zdroj: photl.com

Vo firme som pracoval od 1. januára 2011 a 25. septembra 2012 som dostal výpoveď dohodou zo strany organizácie. Pracovnú zmluvu som mal od 1. januára 2012 podpísanú na dobu neurčitú. Mám nárok na odstupné podľa Zákonníka práce?

Poradňa: Výpoveď dohodu neexistuje. Zamestnanci takto v praxi často označujú situáciu, keď im zamestnávateľ navrhol ukončenie pracovného pomeru dohodou a zamestnanec návrh akceptoval. Predpokladáme, že v prípade opísanom vyššie došlo k uzatvoreniu dvojstranného právneho úkonu, dohody, medzi zamestnancom a zamestnávateľom podľa ustanovenia § 60 Zákonníka práce a zamestnávateľ a zamestnanec sa písomne dohodli na skončení pracovného pomeru k dojednanému dňu. Dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec uzatvárajú písomne. Ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov organizačných zmien, v dohode musia byť  tieto dôvody uvedené.

Ak ku skončeniu pracovného pomeru dohodou došlo z dôvodu tzv . organizačných zmien, ktoré sú uvedené v § 63 ods. 1 a) a b) Zákonníka práce t.j. z dôvodu že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť, alebo že sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia, o znížení stavu zamestnancov s cieľom zvýšiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách;  zamestnanec má nárok na odstupné. Zamestnanec má nárok na odstupné vo výške dvojnásobku jeho priemernej mzdy, ak jeho pracovný pomer trval viac ako jeden a menej ako päť rokov.

Ak v dohode nie je uvedený jeden z vyššie uvedených  dôvodov skončenia pracovného pomeru , môžeme predpokladať, že zamestnanec súhlasil s návrhom zamestnávateľa na skončenie pracovného pomeru dohodou bez uvedenia dôvodu a dôvodom skončenia neboli organizačné zmeny. V takomto prípade nevzniká  zamestnancovi nárok na odstupné.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Dohoda Výpoveď Odstupné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy