Zrušenie pracovného miesta

poradnaporadna

Zamestnávateľ od 1.10.2012 ruší moje pracovné miesto. Na základe toho bol so mnou vykonaný personálny pohovor s tým, že zamestnávateľ mi ponúkol rozviazanie PP dohodou podľa ZP § 63, odst. 1, písm b) ku dňu 30.9.2012 s tým, že ak chcem dostať odstupné, nemám súhlasiť s dátumom 30.9.2012, ale uviesť vo vyjadrení, že chcem skončiť k 30.6.2012. Dodatkom bolo, že ešte mi môže byť ponúknuté miesto zo zoznamu voľných pracovných miest. Nakoľko som si zo zoznamu nevybrala z dôvodu, že to boli miesta neadekvátne môjmu vzdelaniu (napr. vodár, elektrikár apod.), kde som sa aj písomne o tom vyjadrila. Preto som využila ponuku zamestnávateľa ukončiť PP dohodou k 30.9.2012 a zamestnávateľ ma upozornil na to, že nebudem mať nárok na 3 mesačné odstupné (pracujem u zamestnávateľa 6,5 roka). Ja som na vašej stranke čítala, že ak zamestnávateľ rozviaže PP dohodou (musia byť uvedené dôvody ZP § 63, odst. 1, písm b) nie výpoveďou, pracovník má nárok na adekvátne odstupné (3 mesačné platy). Túto skutočnosť mám potvrdenú z viacerých právnych zdrojov, ale zamestnávateľ trvá na tom, že nemám nárok na odstupné, pokiaľ ostanem pracovať do 30.9.2012 a nie do 30.6.2012.

Poradňa: Po zmene Zákonníka práce bol zrušený súbeh výpovednej doby a odstupného a platí, že ak zamestnancovi bola daná výpoveď z určitých dôvodov, okrem iného aj z dôvodu nadbytočnosti, a pred začiatkom plynutia výpovednej doby požiada o skončenie dohodou, zamestnávateľ musí s ním takúto dohodu uzavrieť a vyplatiť mu odstupné.

 

V tomto prípade zamestnávateľ síce výpoveď nedoručil, ale riešenie, ktoré navrhuje zamestnankyni je vlastne rovnaké, ako by k výpovedi došlo. Ak zamestnankyňa neuzavrie dohodu o skončení pracovného pomeru k 30.6., pričom jej pri skončení bude vyplatené odstupné, zamestnávateľ jej aj tak v dôsledku organizačných zmien môže doručiť výpoveď. Následne zamestnankyňa môže požiadať o skončenie pracovného pomeru tak, ako je uvedené v prvom odseku, tj. neodpracuje výpovednú dobu, ale zvolí namiesto nej vyplatenie odstupného.

 

Ak zamestnankyňa nepožiada o skončenie dohodu a rozhodne sa odpracovať výpovednú dobu, nárok na odstupné jej nevznikne. Zákonník práce umožňuje aj odpracivanie časti výpovednej doby a vyplatenie odstupného, t.j. zamestnankyňa môže požiadať o skončenie parcovnéhm pomeru napr. k 31.7. dohodu následne jej bude vyplatené odstupné (v tomto prípade vo výške dvojnásobku priemernej mesačnej mzdy).

 

11.06.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Zrušenie pracovného miesta vypoved
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy