Výpoveď dohodou a odstupné

poradnaporadna

V spoločnosti som odpracovala 7 rokov a teraz som dala výpoveď dohodou. Mám nárok na nejaké odstupné?

Poradňa: V prvom rade upozorňujeme, že inštitút výpoveď dohodou neexistuje a zamestnanci takto v praxi často označujú situáciu, keď jedna strana navrhla ukončenie pracovného pomeru dohodou a druhá strana tento návrh akceptovala.

Predpokladáme, že v prípade opísanom vyššie došlo k uzatvoreniu dvojstranného právneho úkonu, dohody, medzi zamestnancom a zamestnávateľom podľa ustanovenia § 60 Zákonníka práce a zamestnávateľ a zamestnanec sa písomne dohodli na skončení pracovného pomeru k dojednanému dňu. Dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec uzatvárajú písomne. V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov organizačných zmien.

 

Ak zamestnanec požiada o skončenie pracovného pomeru alebo ak dá výpoveď sám zamestnanec, nárok na odstupné mu nevznikne.

 

Na základe zmien Zákonníka práce, od 1.9.2011 bol zrušený súbeh výpovednej doby a odstupného. Nárok na odstupné vznikne len v tom prípade, ak ku skončeniu pracovného pomeru došlo z dôvodov podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce( t.j. ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť alebo ak sa zamestnanec stal nadbytočným v dôsledku rozhodnutia zamestnávateľa alebo ak je zamestnancovi daná výpoveď zo zdravotných dôvodov) a zamestnanec požiada zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou pred začiatkom plynutia výpovednej doby. Odstupné sa poskytuje v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

 

Ak zamestnanec, ktorému je daná výpoveď z vyššie uvedených dôvodov, nepožiada pred začiatkom plynutia výpovednej doby o skončenie pracovného pomeru dohodou, jeho pracovný pomer bude ďalej trvať a zamestnávateľ bude povinný počas trvania výpovednej doby prideľovať prácu a platiť za prácu dojednanú mzdu a následne, po uplynutí výpovednej doby, pracovný pomer sa skončí, pričom nárok na odstupné nevznikne.

 

Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Ak je daná zamestnancovi výpoveď z vyšie uvedených dôvodov a zamestnanec pred začiatkom plynutia výpovednej doby požiada o skončenie pracovného pomeru, má zamestnanec nárok na odstupné vo výške násobku priemerného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

Dĺžka výpovednej doby závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru ku dňu doručenia výpovede. Dĺžka výpovednej doby je dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov. Ak pracovný pomer trval najmenej päť rokov, dĺžka výpovednej doby je tri mesiace. Ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok, je výpovedná doba jeden mesiac.

 

11.06.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Vypoved odstupne
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy