Rozviazanie pracovného pomeru počas OČR

poradňaporadňa

Počas OČR so mnou zamestnávateľ rozviazal pracovný pomer. U zamestnávateľa pracujem od roku 2003. Zamestnávateľ uviedol vo výpovedi § 61 Zákonník práce s výpovednou dobou od 1.1.2010 do 28.2. 2010. Je táto výpoveď platná, keď neuviedli dôvoď prepustenia? Výpoveď mi doručili osobne a podpísala som jej prevzatie. Mám nárok na odstupne?

Poradňa:Skutočnosť, že zamestnanec v čase doručenia výpovede vykonáva ošetrovanie člena rodiny, nebráni tomu, aby zamestná dal zamestnancovi výpoveď. V zmysle ustanovenia § 61 Zákonníka práce, výpoveďou môže skončiť pracovný pomer zamestnávateľ aj zamestnanec. Výpoveď musí byť písomná a doručená, inak je neplatná. Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov ustanovených v Zákonníku práce. Dôvod výpovede sa musí vo výpovedi skutkovo vymedziť tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, inak je výpoveď neplatná. Dôvod výpovede nemožno dodatočne meniť.

Výpoveď, ktorá bola doručená druhému účastníkovi, možno odvolať len s jeho súhlasom. Odvolanie výpovede, ako aj súhlas s jej odvolaním treba urobiť písomne.

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, výpoveď spĺňa podmienku písomnej formy a bola zamestnancovi riadne doručená. Vo výpovedi danej zamestnávateľ musí byť vymedzený dôvod výpovede, inak je výpoveď neplatná.

Dôvody, pre ktoré môže zamestnávateľ dať zamestnancovi výpoveď, je možné rozdeliť do viacerých skupín, a to:
- organizačné dôvody (keď sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť, alebo ak sa zamestnanec stane nadbytočný) ,
- zdravotné dôvody (zamestnanec stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu )
- kvalifikačné (nespĺňa predpoklady ustanovené právnymi predpismi na výkon dohodnutej práce, nespĺňa bez zavinenia zamestnávateľa požiadavky na riadny výkon dohodnutej práce určené zamestnávateľom vo vnútornom predpise alebo neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil)
-disciplinárne (u zamestnanca sú dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny )

Ohľadom odstupného platí, že zamestnanec má nárok na odstupné, ak došlo ku skončeniu pracovného pomeru z tzv. organizačných dôvodov výpoveďou alebo dohodou.
4.1.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy