Výpoveď počas PN a nárok na odstupné

poradňaporadňa

Som PN z dôvodu vážneho pracovného úrazu. Za dva mesiace bude rok čo som PN a už sa nebudem môcť vrátiť na to isté pracovné miesto. Ak budem následne práceneschopná požiadam o invalidný dôchodok (dohoda s pracovníčkou sociálnej poistovne a lekárskeho posudku). Zamestnávateľ sa vyjadril pred časom, že asi rozviažu so mnou pracovný pomer lebo asi nebude mať pre mňa iné miesto. Mám nárok v takomto prípade na odstupné (ak áno v akom prípade a koľko) a či budem mať nárok na poberanie podpory v nezamestnanosti keďže pracovný pomer zamestnávateľ so mnou uzatvoril 16.10.2006 . Ráta sa mi do odpracovanych rokov aj ten rok čo som PN z dôvodu pracovného úrazu?

Poradňa:V súlade s ustanovením § 63 ods. 1 a nasl. Zákonníka práce, zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď len keď:
a) sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť,
b) sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia, o znížení stavu zamestnancov s cieľom zvýšiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách,
c) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva,
d) zamestnanec
 1. nespĺňa predpoklady ustanovené právnymi predpismi na výkon dohodnutej práce,
 2. prestal spĺňať požiadavky podľa § 42 ods. 2 Zákonníka práce
 3. nespĺňa bez zavinenia zamestnávateľa požiadavky na riadny výkon dohodnutej práce určené zamestnávateľom vo vnútornom predpise alebo
 4. neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil,
e) sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak nejde o výpoveď pre neuspokojivé plnenie pracovných úloh, pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny alebo z dôvodu, pre ktorý možno okamžite skončiť pracovný pomer, iba vtedy, ak b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, ak si túto neschopnosť úmyselne nevyvolal alebo nespôsobil pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok.

Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou z dôvodov, že zamestnanec nesmie vykonávať prácu pre pracovný úraz, chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej desaťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.
V zmysle § 104 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení, poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej tri roky. V zmysle § 104 ods. 7 zákona o sociálnom poistení, rok poistenia v nezamestnanosti je 365 dní poistenia v nezamestnanosti. Z uvedeného vyplýva, že poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený najmenej 1095 dní. V zmysle § 140 ods. 2 zákona o sociálnom poistení, zamestnanec nie je povinný platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti ani v období, počas ktorého je uznaný za dočasne práceneschopného. Na základe uvedeného zamestnancovi sa v tomto období poistenie v nezamestnanosti neprerušuje, iba sa vylučuje povinnosť platiť toto poistné. V zmysle § 140 ods. 2 zákona o sociálnom poistení, zamestnanec nie je povinný platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti ani v období, počas ktorého je uznaný za dočasne práceneschopného. Na základe uvedeného zamestnancovi sa v tomto období poistenie v nezamestnanosti neprerušuje, iba sa vylučuje povinnosť platiť toto poistné. Na účely posudzovania nároku na dávku v nezamestnanosti sa ako doba poistenia v nezamestnanosti hodnotí aj obdobie, počas ktorého bol poistenec počas pracovného pomeru uznaný za dočasne práceneschopného. Až následne, v zmysle § 26 ods. 3 zákona o sociálnom poistení, zamestnancovi sa prerušuje povinné nemocenské poistenie, povinné dôchodkové poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti odo dňa nasledujúceho po uplynutí 52 týždňov trvania dočasnej pracovnej neschopnosti do jej skončenia.

Ohľadom poberania dávky v nezamestnanosti a priznania invalidného dôchodku je potrebné uviesť, že v zmysle § 105 ods. 2 zákona , nárok na dávku v nezamestnanosti zaniká vždy dňom vyradenia poistenca z evidencie uchádzačov o zamestnanie a dňom priznania starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70%.Ak ku dňu zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie bude priznaný invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70%, nárok na dávku v nezamestnanosti nevznikne.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy