Výpoveď a nárok na odstupné

poradnaporadna

V prvom augustovom týždni som bola na dovolenke, keď mi kolegyňa oznámila,že nás prepúšťajú k 31.08.09 dohodou 3+3.V pondelok dňa 10.08. som prišla na svoje pracovisko /zamestnávateľ sídli v inej budove/ no mňa nikto nekontaktoval, v utorok som išla k lekárovi opuchla mi noha - idem na operáciu v septembri,lekár ma už vypísal, lístok z PN som zaniesla ešte v ten deň zamestnávateľovi - nebol prítomný, tak som mu ho nechala v obálke, a na nasledujúci deň už poslali k nám na vrátnicu výpovede s dátumom od 05.08.09.Ale ja som bola už doma a ja som ani výpoveď nevidela.Chcem ostať na PN pokiaľ si nohu nedám do poriadku, predsa si chcem hľadať prácu ako zdravá osoba a tým si ponechať aj čas na hľadanie tej práce.Doteraz sa mi nikto neozval.Ako mám postupovať ďalej? Keď ma prepustí potom mám nárok na 2 mesačné odstupné?

Poradňa:Ako bolo už viac krát uvádzane aj v iných príspevkoch v našej poradni, prepustenie, t.j. výpoveď dohodou neexistuje. Predpokladáme, že zamestnávateľ Vám na vrátnici nechal návrhy dohôd o skončení pracovného pomeru k určitému dátumu (k 31.8.2009?). Dohoda podľa ustanovenia § 60 Zákonníka práce je dvojstranný právny úkon, s v ktorom sa zamestnávateľ a zamestnanec písomne dohodnú na skončení pracovného pomeru k dojednanému dňu. Dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec uzatvárajú písomne. V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov organizačných zmien.
Ak ku skončeniu pracovného pomeru dochádza dôvodu tzv . organizačných zmien, ktoré sú uvedené v § 63 ods. 1 a) a b) Zákonníka práce t.j. z dôvodu že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť, alebo že sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia, o znížení stavu zamestnancov s cieľom zvýšiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách; a jeden z týchto dôvodov je súčasne uvedený aj v dohode o skončení pracovného pomeru, zamestnanec má nárok na odstupné.
Ak v dohode nie je uvedený dôvod skončenia pracovného pomeru „z organizačných dôvodov“, zamestnancovi nevzniká nárok na odstupné.

Ak dokument, ktorý zamestnávateľ nechal na vrátnici, je výpoveď zo strany zamestnávateľa, zamestnávateľ nesplnil jednu zo základných podmienok, a to že výpoveď musí byť zamestnancovi doručená. Podľa ustanovenia § 38 Zákonníka práce, písomnosti zamestnávateľa týkajúce sa vzniku, zmeny a skončenia pracovného pomeru musia byť doručené zamestnancovi do vlastných rúk.. Písomnosti doručuje zamestnávateľ zamestnancovi na pracovisku, v jeho byte alebo kdekoľvek bude zastihnutý. Ak to nie je možné, možno písomnosť doručiť poštou ako doporučenú zásielku. Písomnosti doručované poštou zamestnávateľ zasiela na poslednú adresu zamestnanca, ktorá je mu známa, ako doporučenú zásielku s doručenkou a poznámkou "do vlastných rúk". Povinnosť zamestnávateľa doručiť písomnosť sa splní, len čo zamestnanec písomnosť prevezme alebo len čo ju pošta vrátila zamestnávateľovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnanca. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnanec alebo zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne.

Predpodkladáme, že zamestnávateľ chce so zamestnancom skončiť pracovný pomer, výpoveďou zo strany zamestnávateľa alebo dohodu z dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce, t.j. z dôvodov, že a) sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť,

b) sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia, o znížení stavu zamestnancov s cieľom zvýšiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách,

V takýchto prípadoch patrí zamestnancovi pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Odstupné dostáva zamestnanec vyplatené po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne. Priemerný zárobok sa zisťuje v súlade s §134 Zákonníka práce zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu za kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Ak zamestnanec v takomto období nepracoval, použije sa pravdepodobný zárobok vypočítaný zo mzdy, ktorú by zamestnanec zrejme dosiahol.
Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak nejde o výpoveď pre neuspokojivé plnenie pracovných úloh, pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny alebo z dôvodu, pre ktorý možno okamžite skončiť pracovný pomer, iba vtedy, ak

a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

Z otázky vyplýva, že zamestnankyňa je uznaná za dočasne práceneschopnú a zamestnávateľ jej predtým, ako táto skutočnosť vznikla a ako bola oznámená zamestnávateľovi, nedoručil výpoveď. Preto platí zákaz výpovede podľa ustanovenia § 64 ods.1 písm a) Zákonníka práce, podľa ktorého zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, t.j., keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz. Zákaz výpovede však neplatí v prípade výpovede danej zamestnancovi zamestnávateľom z dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. a) , t. j. ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy