V práci končím zo zdravotných dôvodov: Ako nedoplatiť na nekorektného zamestnávateľa?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

U zamestnávateľa pracujem od roku 2009 ako predavačka, rok so bola na PN pre zdravotné problémy. Odborná lekárka - neurologička mi dala nález, že zo zdravotných dôvodov nemôžem vykonávať naďalej doterajšiu prácu. U zamestnávateľa to zhodnotili tak, že nemajú pre mňa inú prácu v rámci preradenia, tak sme sa dohodli, že budem čerpať dovolenku a potom pracovný pomer ukončíme. Všetko je iba ústna dohoda. Otázka: ako mám postupovať, aby som nedoplatila na nekorektné správanie zo strany zamestnávateľa? Môžem ukončiť dohodou pracovný pomer pre nespôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu a s akým paragrafom? Mám nárok na odstupné?

Poradňa: Skončeniu pracovného pomeru zo zdravotných dôvodov musí predchádzať určitý stanovený postup. Ak má zamestnanec zdravotné problémy, ktoré mu  bránia vo výkone práce, je potrebné zdravotný stav spoľahlivo potvrdiť zdravotným posudkom.

V zmysle ustanovenia § 55 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu:

a)   ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo
b) ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

V citovanom ustanovení Zákonník práce výslovne uvádza, že informácia o zdravotnom stave musí vyplývať zo zdravotného posudku; nález alebo doporučenia od lekára nie sú dostačujúce. Z lekárskeho posudku musí vyplývať, že zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu; takýto posudok vydáva lekár, špecializovaný lekár alebo zdravotnícke zariadenie.

Na základe lekárskeho posudku zamestnanec môže požiadať o preradenie na inú prácu. Ak zamestnávateľ nepreradí zamestnanca na inú prácu ( napr. z dôvodu, že takíto práca v organizácii sa nevykonáva), zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu. Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel.

Okamžité skončenie pracovného pomeru musí  byť písomné, musí v ňom byť skutkovo vymedzený dôvod  a samozrejme, musí byť zamestnávateľovi doručené.Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Ak zamestnávateľ nemá možnosť preradiť zamestnanca na inú práci, môže dať zamestnancovi výpoveď  z výpovedného dôvodu podľa ustanovenia §  63 ods. 1 písm. c) , t.j.  ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

Ak zamestnanec dostane výpoveď z jedného z vyššie uvedených dôvodov alebo ak sa z pracovný pomer skončí dohodou na základe niektorého z vyššie uvedených dôvodov, zamestnancovi vznikne nárok na odstupné. Výška odstupného závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru aj od spôsobu skončenia pracovného pomeru a jeho výška je uvedená v ustanovení § 76 Zákonníka práce.

V situácii opísanej v čitateľskej otázke zamestnanec nemá zdravotný stav potvrdený lekárskym posudkom – bol vydaný len nález - preto  nie je možné použiť ani zákonný postup opísaný vyššie. Ak v tejto situácii dôjde ku skončeniu pracovného pomeru, nebude sa jednať o skončenie pracovného pomeru zo zdravotných dôvodov a zamestnancovi nevznikne nárok na odstupné. Na strane zamestnávateľa nie je daný dôvod na skončenie pracovného pomeru výpoveďou zo zdravotných dôvodov a na strane zamestnanca nie je daný dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Lekár Zdravotné Výpoveď Dôvody Odstupné PN
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy