Ak výpoveď dáva zamestnanec, výpovedná doba je dva mesiace

Ak výpoveď dáva zamestnanec výpovedná doba je dva mesiace.Ak výpoveď dáva zamestnanec výpovedná doba je dva mesiace. Zdroj: thinkstock.com

Aká je výpovedná doba zo zákona, keď som zamestnaný 10 rokov? Chcem dať výpoveď. Je potrebné do výpovede uvádzať aj dĺžku výpovednej doby?

Pracujem na dobu určitú, od 11. decembra 2014 do 30. novembra 2015. Skúšobnú dobu som mala do 11. marca 2015. Z dôvodu sťahovania sa do iného okresného  mesta a kvôli zmene pracovného pomeru som chcela ukončiť pracovný pomer ku dňu 25. marca 2015. Zamestnávateľ ma však začal atakovať výpovednou dobou podľa zákona. Tá však  nie je uvedená v pracovnej zmluve.

Poradňa:   Výpoveďou môže skončiť pracovný pomer zamestnávateľ aj zamestnanec, musí byť však písomná a doručená, inak je neplatná. Pri výpovedi zamestnávateľom musí byť uvedený dôvod výpovede. Ak dáva výpoveď zamestnanec, dôvod ani dĺžku výpovednej doby neuvádza. Pracovný pomer sa potom skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba je najmenej jeden mesiac, ak Zákonník práce neustanovuje inak.


Stiahnite si VZOR dokumentu: Výpoveď daná zamestnancom


Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, je najmenej

a) dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov,

b) tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov.

Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z iných dôvodov ako podľa odseku 3, je najmenej dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok.

Do doby trvania pracovného pomeru sa započítava aj doba trvania opakovane uzatvorených pracovných pomerov na určitú dobu u toho istého zamestnávateľa, ktoré na seba bezprostredne nadväzujú.

Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je dva mesiace.

Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak.

Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.

Dohoda so zamestnávateľom

Ak chce zamestnanec skončiť pracovný pomer okamžite  alebo skôr ako by sa pracovný pomer skončil uplynutím výpovednej doby, a to z akéhokoľvek dôvodu  (napr. aj z dôvodu cesty do zahraničia), musí sa so zamestnávateľom dohodnúť na skončení ku konkrétnemu dátumu a uzatvoriť dohodu o skončení pracovného pomeru. Zamestnávateľ nie je povinný súhlasiť s návrhom zamestnanca a v takom prípade zostáva zamestnancovi len možnosť dať výpoveď a odpracovať výpovednú dobu.


Stiahnite si VZOR dokumentu: Žiadosť o skončenie pracovného pomeru dohodou/Dohoda o skončení pracovného pomeru


Bez výpovednej doby

Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je násobkom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Zamestnanec Výpoveď Výpovedná doba Ukončenie práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy