Všetko, čo by ste mali vedieť o výpovedi

Výpoveď musí byť daná písomne a doručená zamestnávateľovi, inak je neplatná.Výpoveď musí byť daná písomne a doručená zamestnávateľovi, inak je neplatná. Zdroj: thinkstock.com

Odpovieme vám na otázky, týkajúce sa výpovede. Ako ju doručiť zamestnávateľovi, kedy má zamestnanec nárok na odstupné, kedy začína a končí výpovedná doba a či možno súčasne požiadať o skončenie dohody a dať výpoveď.

Poradňa: Výpoveď je jednostranným právnym úkonom a zamestnanec ju môže dať z akéhokoľvek dôvodu alebo aj bez uvedenia dôvodu. Výpoveď, ktorá úž bola doručená zamestnávateľovi, môže byť  odvolaná len s jeho súhlasom. Zamestnanec nemusí uvádzať vo výpovedi žiadne dôvody, povinnosť uviesť vo výpovedi výpovedný dôvod má len zamestnávateľ.

Výpoveď musí byť daná písomne a doručená zamestnávateľovi, inak je neplatná. Ak zamestnanec dá výpoveď, zamestnávateľ so skončením pracovného pomeru nemusí súhlasiť, pracovný pomer sa skončí aj tak, a to  uplynutím výpovednej doby.

Doručenie výpovede

Výpoveď  je potrebné zamestnávateľovi doručiť. Výpoveď doručuje zamestnanec spravidla na pracovisku, alebo ako doporučenú zásielku. Doručovanie na pracovisku môže zamestnanec urobiť tak, že jeden písomný a zamestnancom podpísaný exemplár výpovede zamestnanec odovzdá napr. osobe oprávnenej vo vzťahu k zamestnancovi na vystupovanie v mene zamestnávateľa (napr. priamy nadriadený alebo u zamestnávateľa, ktorý je právnickou osobou, ktorýkoľvek vedúci zamestnanec zamestnávateľa) alebo oddeleniu alebo zamestnancovi zodpovednému za preberanie písomností adresovaných zamestnávateľovi (zvyčajne podateľňa) a na druhom exemplári si zamestnanec nechá podpísať prevzatie. Ten exemplár výpovede, na ktorom je vyznačené prevzatie, si zamestnanec odloží, je to dôkaz o tom, kedy podal výpoveď. Zamestnanec môže doručovať písomnosti zamestnávateľovi aj poštou na adresu sídla zamestnávateľa formou doporučenej zásielky.

Výpoveď sa považuje za doručenú vtedy, keď ju zamestnávateľ prevezme alebo len čo ju poštový podnik vrátil zamestnancovi ako nedoručiteľnú, alebo aj vtedy ak zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne. V prípade doručovania poštou je rozhodujúci okamih doručenia písomnosti, nie je podania na pošte na prepravu.

Výpovedná doba

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby, ktorá je dva mesiace, ak pracovný pomer trvá viac ako jeden rok. Ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac. Pre určenie trvania pracovného pomeru je rozhodujúce trvanie pracovného pomeru ku dňu doručenia výpovede. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca.  Pracovný pomer, ktorý sa končí výpovedou, preto vždy končí ku koncu mesiaca, jedno alebo aj dvojmesačný výpovedná doba sa počíta vždy od začiatku nasledujúceho mesiaca  po doručení výpovede a nie od  okamihu podania výpovede.

Náležitosti výpovede

Zamestnanec vo výpovedi nemusí uvádzať žiadne dôvody, ale nesmie zabudnúť na podstatné náležitosti výpovede, a to musí identifikovať seba spôsobom meno a priezvisko, adresa trvalého bydliska, súčasne musí uviesť údaje o zamestnávateľovi, ktorému je výpoveď určená, ďalej musí z výpovede vyplývať prejav vôle zamestnanca skončiť pracovný pomer a samozrejme, výpoveď je potrebné podpísať a pridať dátum a miesto podpisu . Vo výpovedi nie je potrebné uvádzať dĺžku výpovednej doby a ani začiatok jej plynutia, tie vyplývajú zo zákona. Dokonca i v prípade, ak je vo výpovedi uvedená nesprávna dĺžka výpovednej doby, jej začiatku alebo konca, výpoveď bude platná a výpovedná doba sa spravuje Zákonníkom práce.

Skončenie práce dohodou

Ďalším spôsobom skončenia pracovného pomeru je dohoda. Zamestnanec môže požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou k určitému dátumu, dokonca môže zamestnávateľovi aj predložiť návrh písomnej dohody o skončení pracovného pomeru. Ak zamestnávateľ s návrhom nesúhlasí, pracovný pomer trvá naďalej. Zamestnávateľ nie je povinný sa k návrhu dohody vyjadriť a žiadny zákon u nestanovuje lehotu, dokedy musí zamestnancovi odpovedať, či žiadosť o skončenie pracovného pomeru dohodou alebo návrh dohody prijíma.

V praxi je možné, aby zamestnanec v tej istej písomnosti požiadal zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou, súčasne ho požiadal o vyjadrenie do určitého dátumu a súčasne na žiadosti uvedie, že ak sa mu zamestnávateľ nevyjadrí alebo ak s jeho návrhom na skončenie pracovného pomeru dohodou nesúhlasí, aby uvedenú žiadosť považoval za výpoveď. Upozorňujeme, že v takom prípade žiadosť musí obsahovať náležitosti a byť doručená tak, ako je uvedené vyššie pri výpovedi.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Poradňa Výpoveď Doručenie výpovede
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy