Zamestnanec bol rok PN a stratil spôsobilosť. Ako s ním ukončiť pracovný pomer?

Ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, zamestnávateľ je v prvom rade povinný ho  preradiť na inú prácu.Ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, zamestnávateľ je v prvom rade povinný ho preradiť na inú prácu. Zdroj: photl.com

Akou formou máme ukončiť pracovný pomer so zamestnancom, ktorý je už jeden rok chorý a po ukončení práceneschopnosti dňa 2. júla 2014 už nemôže 3. júla 2014 nastúpiť do práce pre nepriaznivý zdravotný stav? Zamestnanec požiadal o invalidný dôchodok. Musí dať úrad práce súhlas zamestnávateľovi s výpoveďou? Alebo sa stačí so zamestnancom dohodnúť na skončení pracovného pomeru?

Poradňa: Skutočnosť, že zamestnanec požiadal o priznanie invalidného dôchodku alebo dokonca aj skutočnosť, že je invalidný, že sa stal  v zmysle Zákonníka práce zamestnancom so zdravotným postihnutím, nie je dôvodom na preradenie na inú prácu alebo na výpoveď, či už zo strany zamestnanca alebo zamestnávateľa.   

Ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, zamestnávateľ je v prvom rade povinný ho  preradiť na inú prácu, a až v prípade, keď zamestnávateľ nemá  pre zamestnanca vhodnú prácu, môže mu dať výpoveď alebo sa so zamestnancom dohodnúť na skončení pracovného pomeru dohodou. 

Ak ide o výpoveď zamestnancovi so zdravotným postihnutím, vyžaduje sa súhlas úradu práce.  Súhlas úradu nie je potrebný na uzatvorenie dohody a ani v prípade výpovede, ak ide o zamestnanca, ktorý dosiahol dôchodkový vek. V prípade výpovede aj dohody, ak je dôvodom skončenia dlhodobá strata zdravotnej spôsobilosti vykonávať prácu, je zamestnávateľ povinný vyplatiť odstupné.

Kým zamestnanec nepredloží lekársky posudok (nie nález ani správu), v ktorom bude uvedené, že dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, zamestnanec je povinný vykonávať prácu podľa pracovnej zmluvy, zamestnávateľ je  povinný mu ju  prideľovať.

V prípade skončenia pracovného pomeru dohodou je zamestnávateľ povinný uviesť dôvody skončenia::

  • ak to zamestnanec požaduje
  • ak  sa pracovný pomer skončí dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) až c) Zákonníka práce, t.j. z dôvodu organizačných zmien, sťahovania zamestnávateľa lebo z dôvodu dlhodobej straty zdravotnej spôsobilosti vykonávať prácu potvrdenej lekárskym posudkom. 

Ak sa pracovný pomer končí z jedného z vyššie uvedených dôvodov, zamestnávateľ je povinný vyplatiť zamestnancovi odstupné. Vzhľadom na to, že dlhodobá strata zdravotnej spôsobilosti zamestnanca na výkon práce nie je potvrdená lekárskym posudok ale vyplýva len z tvrdenia zamestnanca, pri skončení pracovného pomeru zamestnávateľ nie je povinný vyplatiť odstupné.  

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Invalid Zamestnanec Zamestnávateľ Výpoveď Ukončenie Spôsobilosť PN Práceneschopný Pracovný pomer
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa
 
Staršie správy
Staršie správy